Opet su me ‘preveslali’

MALE VARKE

Zove me gospođa i zanima se za poslovnu priliku. Odgovorila sam da je jedan od načina koji mi omogućuje kompanija organiziranje javnih prezentacija pa pozivamo zainteresirane da se svi zajedno svaki tjedan nađemo u uredu tvrtke. Ona nastoji da se ipak nađemo jedan na jedan, to jest da me prvo upozna kao osobu na jednom neformalnom druženju uz kavu. „Zašto ne, možemo i tako“, odgovaram. U tom životnom razdoblju dobila sam na dar od nebesa mnogo slobodnog vremena, elana i zdravlja pa pristajem.

 

Etično i poslovno pravilo jeste: kada pozivamo na prvi razgovor zainteresiranu osobu u neki lokal na kavu, mi trebamo tu osobu počastiti. To su uobičajeni troškovi poslovanja jer što će sugovornik pomisliti kada kažemo neka svatko plati za sebe, a nudimo mu posao koji se mjeri u vrijednosti tisuće eura. Pretpostavila sam da me gospođa zove radi moga posla, radi čega bi drugoga i red je da ja častim kavom!

 

Gospođa je već bila na dogovorenome mjestu, ali s još jednom gospođom. Upoznale smo se i krenuo je neformalni razgovor. Ova druga gospođa uglavnom je šutjela, zrcalila napetost u očima i to mi je bilo odmah sumnjivo. Skrenula sam razgovor na svoju temu. Prvo sam ispričala o kojoj se kompaniji radi i općenito po kojem načelu zarađujemo. Gospođa – ova ‘glavna’, razgovorljiva na početku druženja – nije mnogo sada ispitivala, ali se vrpoljila i jedva čekala krenuti sa ‘svojom pričom’. Shvatila sam da ona mnogo zna o mrežnome marketingu i da je ova šutljiva gospođa njezina suradnica koja se tek uči. I došao je ključni trenutak: one imaju jednu odličnu poslovnu priliku za mene. Traže upravo ljude poput mene, vrijedne i inteligentne, ali i spremne investirati.

 

Vau! Kava je tek pristigla na stol i još nismo počele piti, s time da sam ja već na samome početku rekla da ću ih počastiti. Mogla sam sada donijeti dvije odluke:

 

A. Odmah ustati i reći da nemam vremena s njima se dvjema družiti jer me čekaju drugi ljudi. A i ne zanima me druga kompanija.

 

B. Ostati i pristojno zajedno s njima popiti kavu, platiti trošak, i saslušati što mi žele reći – ili možda reći da mi ne govore o novom poslu i neka u miru popijemo kavu.

 

Vjerujem da bi opcija A. ipak bila prehrabra i nekako nije u skladu s mojom prirodom. Miroljubiva sam osoba i želim sklad sa svima koliko god je to moguće.

 

Odabrala sam opciju B, ali najgoru varijantu, čini mi se. Poslušala sam njihovu prezentaciju do kraja i izgubila dragocjeno vrijeme, i potrošila novac na čašćenje. Ni njihov sistem zarade nije loš, poslovni sustav novije generacije, teško razumljiv početnicima i što je najvažnije legalan. Ne kažem ja njima ni ‘da’ ni ‘ne’, a znam da takav stav ne podnosim ni kod svojih potencijalnih suradnika. Neka mi odmah kažu sviđa li im se ili ne, a ne da mi tu nešto vrdaju!

 

Ipak je tu nekakva pouka – jer iza toga kada sam veselo išla prema uredu svoje najdraže kompanije, razmišljam:

 

„Kada čujem druge poslovne mogućnosti ponovno se potvrdi da nema ništa bolje od poslovne ideje koju zastupa moja odabrana tvrtka. Kakav Dubai, kakvi Filipini! Moja je tvrtka hrvatska i na koncu puni i naš državni proračun.“

7.3.2016.

U sljedećim blogovima: inspiracija s jednog internacionalnog seminara

Facebook komentari
Categories: Edukacija, Posao, Život Tags: Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *