Kamen u kavezu

ZAUZDAVANJE VRUĆE LJUDSKE KRVI

Kamen u kavezu

Civilizacije stotinama godina unazad prolijevaju svoju vruću bolnu krv za slobodu. Ako je suština ljudskoga bića sloboda, zašto su se stvorili oni koji slobodu žele zauzdati, upregnuti ili je oduzeti potpuno hladnokrvno? Pa moguće zato što kroz zauzdavanje tuđe slobode žele ostvariti vlastitu. Zato na svijetu i općenito u ljudskom rodu nikada neće biti mira i blagostanja. Da sam barem u krivu!

Ali postoje i perfidniji, “civilizirani” načini kako prirodu ljudskoga bića okrenuti u vlastitu korist i da ljudsko biće to uzme kao nešto normalno. Pogotovo ako je to zauzdavanje vruće ljudske krvi regulirano zakonom. Pa onda kroz demokraciju i uspostavljanje sistema ograničene vlasti tobože, pokušavamo na neki umjetan način zadovoljiti tu želju i potrebu za istinskom slobodom. “Slobodan si onoliko koliko tvoja sloboda ne zadire u tuđu slobodu”, piše u nekoj pravnoj literaturi. Ali svijet je tijesno mjesto, a želje za slobodom tako su velike.

Kažu da je odlika network marketinga put prema slobodi. Sloboda da imaš svoje vrijeme kojim ti raspolažeš, da radiš koliko želiš i da ne moraš nikome polagati račune. I to je glavni pokretač za običnoga, zauzdanoga čovjeka da pokuša dosegnuti svoje zvijezde kroz ovu mogućnost i riješiti se okova.

Možemo mi stvarati osjećaj slobode i kroz neki drugi vid poduzetništva. Otvorimo na primjer svoje poduzeće i sami smo sebi šef. Jesmo li doista slobodni iako smo sami sebi šef? Usporedimo koliko vremena i rada za ostvarivanje slobode treba u network marketingu za razliku od klasičnoga poduzetništva. Statistike govore da za konkretne zarade u network marketingu odnosno MLM-u treba najmanje pet godina i ako do tada ne uspijemo onda to nije posao za nas, pa ni u jednoj kompaniji network marketinga. Ako uspijemo to znači da smo radili na pravilan način, po točno utvrđenoj metodologiji, struci. Nema razlike ni u odnosu na pokretanje klasičnoga poduzetništva samo je pitanje koliko nas je tih prvih pet godina koštalo, ako nismo prije toga potpuno bankrotirali.

Pretpostavimo da smo uspjeli bilo u jednom bilo u drugom nakon pet godina. S kojom razlikom? U network marketingu dosegli smo određeni stabilni nivo zarade i možemo raditi manje i onaj dio posla koji nije “šljakerski”, ili se povući iz posla uz određeni trajni prihod. I to je ipak neka sloboda, odlučiti hoćemo li se zadovoljiti s postojećim ili ići dalje.

U klasičnom biznisu moramo raditi sve više i više kako bi se održali na ovom okrutnom i prezasićenom tržištu koje se stalno mijenja, ili tržištu gdje vladaju samo veliki. Slobodi ni traga. U tome jeste privlačna snaga MLM-a za one ljude koji se ne mire ni sa kakvim oblikom zarobljeništva.

Uglavnom, oni koji se odlučuju za poduzetništvo općenito su u manjini. Veći je broj ljudi koji su odlučili da svoju slobodu i vruću bolnu krv puste neka teče kroz hidrocentrale nekih privilegiranih, slobodnih ljudi. I zato nije dobro sadašnje stanje ljudskoga roda pomirenoga sa sudbinom i prikvačenom na razne uređaje. Živi, blijedi mrtvaci iz kojih se davno saprala krv prethodnih naraštaja koji su davali svoje živote za slobodu.

Pa kako bi bilo dobro s ljudskim rodom kada se i kamen – simbol prirodne snage i čvrstoće – usudimo staviti u kavez!

Rajna Banovac

Facebook komentari
Categories: Život Tags: Tags: ,

One Reply to “Kamen u kavezu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *