USPJET ĆU BILO S TOBOM BILO BEZ TEBE

MOLIM TE, UČINI MI USLUGU!

Lepi dečko

Karakteristike početnika u network marketing biznisu su sljedeće:

sramežljivost / nesigurnost / osjećaj krivnje / osjećaj srama / uslužnost / ljutnja / zamjeranje / povučenost / sve znam / hitnost / lijenost za učenje / zona komfora / “probač” / osvetoljubivost / itd.

Objasnit ću ukratko svaku pojedinu karakteristiku. Napominjem da se ove karakteristike mogu ali i ne moraju naći u istom čovjeku početniku. I što je još važnije – vježbom se mogu otkloniti.

Sramežljivost

Po prirodi ste manje komunikativna osoba i teško uspostavljate komunikaciju s nepoznatima, a s poznatima često ne ostvarujete idealne odnose jer se općenito ne zanimate za druge. Sramite se ‘smetati’ čak i najboljim prijateljima da bi ih pitali: “Kako si?”

Nesigurnost

Svjesni ste svoga neznanja. Ali to još ne prepoznajete kao svoju prednost pa je okrećete protiv sebe. Ne usudite se misliti svojom glavom i djelovati – iz straha da već na početku ne pogriješite. Niste li već čuli da se na greškama najbolje uči?

Osjećaj krivnje

Uložili ste u network marketing biznis, ništa se iza toga nije dogodilo, prihoda ni od kuda i sumnjate u ispravnost svoje odluke. Krivnja se povećava ako svoga najboljega prijatelja uvučete u istu priču i vidite da ni on nema ništa od svoga ulaganja.

Osjećaj srama

MLM je omražen na našim prostorima jer je prohujalo prije dvadesetak godina mnogo lažnih piramidalnih sistema i lanaca sreće koji su se prikrivali pod koncepcijom MLM (network marketinga, multilevel marketinga). Ostalo je mnogo prevarenih ljudi, dobrih potencijala za pravi network marketing. Oni su sada ‘svjedoci’ kako je MLM prijevara i šire pogrešnu informaciju dalje. Zato se sramite pred svojim prijateljima što ste se počeli baviti ovom vrstom djelatnosti. Sram je uvriježen i zbog lošeg mišljenja o prodavačima (mnogi prodavači ne znaju razvijati odnos s kupcem).

Uslužnost

Toliko Vam je važno što prije dobiti svoga prvoga suradnika da na sve moguće načine pokušavate pridobiti budućeg člana. Radite sve umjesto njega ili pazite da ga ne bi smetali telefonskim pozivom, ispričavate se što ga zovete a ovaj upravo ruča i reži kao pas. Plaćate mu kave uzastopno iako bi on Vama trebao platiti jer ga educirate i brinete o njemu. Radite mu usluge svakojake vrste, čak umjesto njega odlazite u banku, umjesto njega plaćate proviziju, naručujete proizvod umjesto njega ili mu donosite proizvod na kućni prag da ne bi on trošio svoje gorivo i vrijeme.

Ljutnja

Network marketing je vrsta djelatnosti u kojoj je visok postotak odbijanja. Jer nisu svi ljudi za network marketing iako znaju da je to najisplativiji posao današnjice. Odbije Vas prijatelj, poznanik ili osoba koja Vam se javila na oglas. Odvojite svoje skupocjeno vrijeme za njih i želite im prenijeti svoj entuzijazam i objasniti blagodati ovog poslovanja, a oni kažu – NE. I umjesto da ste sretni što su Vam odmah otvoreno rekli NE, a ne da Vam i dalje troše vrijeme i trud zavlačeći Vas u beskraj – Vi se počnete na njih ljutiti. Kažete npr. sebi u bradu: “Pa krepajte onda u neimaštini, niste drugo ni zaslužili!” I razočarani ste u cijeli svijet.

Zamjeranje

Potajno testirate prijateljstvo. Prijatelj ipak nije zainteresiran za ovaj posao iako ste mu rekli koliko Vam je važno da uspijete i da trebate pomoć. Zamjerate prijatelju i Vaš uzajamni odnos više nije kao prije. Čak se i brakovi raspadaju ukoliko bračni partner ne daje adekvatnu podršku i onda je network marketing kriv za velik postotak razvoda u svijetu.

Povučenost

Najbolje radite iz prikrajka, iz sjene, nezamjetljivi, šutljivi. Ukoliko niste spremni izaći iz sjene i skrenuti pozornost na sebe – onda network marketing nije posao za Vas. Budite npr. pisac i po mogućnosti pišite pod pseudonimom da Vas nitko ne bi prepoznao.

Sve znam

Kada Vam mentor/sponzor ukaže na nešto što bi trebali unaprijediti u svome poslovanju, a Vi to ipak ne prihvaćate, to može biti iz dva razloga: doista ste svjesni da zbog neke okolnosti ne uspijevate pa ste ljuti što vam mentor na to i ukazuje jer ne treba Vam onda ni on to govoriti jer ste i sami sobom nezadovoljni, ili doista mislite kako radite ispravno i niste spremni prihvatiti sugestije iskusnijih.

Hitnost

Toliko ste opsjednuti velikom zaradom za koju čujete da su neki u kompaniji postigli ili o kojoj čitate na Internetu, i još kada Vam mentori kažu da je samo nebo granica i da na vrhu ima mjesta za sve, i da se vrte milijarde zarade u ovoj industriji, pa još k tome da se ovaj biznis radi ‘brzo’, tj. bez odugovlačenja – onda ste toliko nestrpljivi, smatrate da ste već toliko stari i da vrijeme izmiče, i zaboravljate da je ovo struka i da Vam je potrebno vrijeme za edukaciju i razvoj svoje poslovne strukture (u prosjeku 5 godina). Radite greške, naporni ste drugima, ne educirate svoje suradnike na pravilan način i Vaše se greške multipliciraju u dubinu.

Lijenost za učenje

Cjeloživotno učenje nije potrebno samo za biznis, već i za održavanje Vaše moždane vitalnosti jer inače prebrzo starite i skraćujete si život.

Zona komfora

Ne želite se odreći nekih stvari ili stila života iako znate da to smeta u Vašem poslovanju i vuče Vas nazad.

“Probač”

U kompaniji ste tek mjesec dana i ne znate da ste tek odškrinuli vrata veličanstvenoj djelatnosti. Toliko Vas je zaslijepljela svjetlost da ništa ne vidite, žmirkate i naprežete vid, malo nešto načujete i onda kažete: “Ma to je bez veze”, ili ste toliko inteligentni pa kažete: “Ovo ipak nije posao za mene”. Sva sreća što ste tu odluku donijeli u mjesec dana.

Osvetoljubivost

Najgora je varijanta ako poslije probanja, ulaganja i neuspjeha širite informaciju da je MLM prijevara. Kažite radije: “To je biznis u koji kao i u svaki biznis treba uložiti vrijeme i novac jer ni u jednom biznisu nije zarada preko noći!” Budite fer i priznajte da niste za poduzetništvo koje traži pametan rad, proaktivnost, edukaciju i vrijeme strpljivosti.

Magična rečenica za kraj koja će Vam pomoći da idete uvijek NAPRIJED bez obzira na druge koje ćete ostaviti na miru iza sebe jeste:

USPJET ĆU BILO S TOBOM BILO BEZ TEBE!

Rajna Banovac, 21.7.2016.

Facebook komentari
Categories: Edukacija Tags: Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *