PRVI KORAK: PRONAĐITE MENTORA

NISU BITNE KOMPANIJE VEĆ – LJUDI!

 

Čuli ste već za network marketing, nailazite na razne reklame, Vaš prijatelj počeo se baviti ovim poslom, Vaša profesija je u izumiranju, pripremaju se liste za otkaz u firmi, ulazite u godine zbog kojih Vas nijedna druga tvrtka neće primiti, plaća je realno sve manja i nema naznaka da će Vam je poslodavac povećati. Naprotiv, očekujte njezino smanjenje! Da, i prestari ste za promjene s 50 godina. A osjećate se tek sada u punoj snazi i smatrate da tek sada možete najviše dati za obitelj i zajednicu te da nije u redu da tako s Vama postupaju. Zatvarate se u svoju nesigurnost jer izmiče Vam tlo pod nogama. Tjeskobni ste.

Zašto se ne biste okušali u profesiji u kojoj ste upravo s 50 godina najtraženiji kadar? Ok, odlučili ste isprobati stvar. Istražujete. Stidite se ikoga pitati u vezi s tim, niste rekli ni svome partneru. Pa i ne znate što je to network marketing, čini Vam se to nekako neprihvaćeno u Vašoj okolini jer se radi o učlanjivanju; neki misle da je to sekta, prijevara. To je i neka prodaja, a svi mrze prodavače. Ne, ne znate još kako se to radi, da prodaja više nije prodaja one vrste kada nagovarate i uvjeravate potencijalnog kupca ili suradnika s kojim bi trebali razviti biznis.

Prema tome, ako ste spremni za promjenu profesije i uključivanje u network marketing, prvo se raspitajte što je to marketing sam po sebi. Ne, nije reklamiranje. Marketing je više od toga.

“Marketing je upravljački proces koji je odgovoran za prepoznavanje, predviđanje i profitabilno zadovoljenje potreba potrošača.”

Vidite da nigdje ne piše prodaja ili reklamiranje! Marketing je usmjeren na rješavanje problema potrošača. Moguće je da našem sugovorniku upravo MI ne želimo prodati proizvod ukoliko vidimo da mu isti ne odgovara, ne pristaje, ne rješava problem. Prodat ćemo mu ono što mu treba ili ono za što on još ne zna da mu treba. I time nije završen naš odnos s kupcem, i dalje se brinemo koristi li kupac proizvod ispravno, rješava li mu problem. Kupci u 21. st. više nisu “Račun br.”! Kupci u 21. st. su naši suradnici, prijatelji, bitne osobe pomoću kojih razvijamo i svoje dobre osobine, etičnost, nesebičnost.

I donijeli ste odluku da se uključite u neku kompaniju network marketinga. Istražujete, gledate što kompanija prodaje. Gledate iz perspektive sviđa li Vam se uopće proizvod koji kompanija zastupa. Ili čitate marketing plan koji nije tajna ni u jednoj kompaniji, proučavate, mučite se. Ili se čak registrirate da zavirite što je unutra, što tamo ima, javi Vam se odmah netko i kaže da Vam je sponzor i da mu se možete obratiti ili Vas uputi na hrpu literature koju morate čitati da biste uopće znali što Vam je raditi.

Tko je sponzor? Sponzor (preporučitelj, instruktor) Vaš je mentor. To je najvažnija osoba u poslovanju koja će Vam pomoći da se osamostalite i budete uspješan ‘marketar’. I onda odgonetnete da je Vaš sponzor neaktivan ili nema pojma ni o čemu, silno želi da se Vi potrudite umjesto njega kako bi on zaradio. Vidite zatim da je sljedeća osoba u Vašoj gornjoj liniji neki čovjek iz inozemstva a ne znate engleski. Niti taj čovjek uopće zna da postojite i trebate pomoć. A tako biste rado sastali se na kavi s Vašim najvažnijim poslovnim prijateljem i pomagačem.

Zato je važno znati sljedeće: Nisu bitne kompanije i što one prodaju već su bitni – ljudi. Prvo potražite mentora, osobu koja će Vam se svidjeti i u koju ćete imati povjerenja i slijediti je. Možda ćete primijetiti da je i Vaš mentor početnik, i nije još ostvario neki znatniji uspjeh. Ali to neće biti Vaš problem. Bitno je da je Vaš mentor osoba koja želi uspjeti, koja uči pa ako treba i pomoću Vas ili bolje rečeno – zajedno s Vama. Tako ćete oboje graditi pozitivan poslovan odnos i više od toga.

Počnite na Internetu pratiti osobe koje se bave network marketingom i koje dijele svoje znanje. Upišite se na njihove e-mail liste i kada dođe vrijeme (Vaše vrijeme) pošaljite e-mail i pokažite interes da se uključite u poslovni tim te osobe. To će biti Vaš prvi hrabar korak prema boljem sutra. I najpametniji.

Rajna Banovac, 17.8.2016.

Facebook komentari
Categories: Edukacija Tags: Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *