Savjeti za uspješnu komunikaciju

PREMDA ŠUTIMO ŠALJEMO PORUKU OKOLINI

VIDEO verzija

Počnimo od zaključka: nema čovjeka koji ne šalje poruku u okolinu!

Izraz lica: poručujemo drugima kako se osjećamo „iznutra“

Opće držanje tijela: jesmo li zdravi, poštujemo li sebe, ako ne poštujemo sebe nećemo poštovani ni druge niti će drugi nas poštovati

Odjeća, naš miris, način rukovanja, glas, ali i okruženje gdje se krećemo i s kime se družimo – sve to šalje poruku, a da ne moramo ništa govoriti.

Govor: ako npr. osjećamo ljutnju na sebe, kroz govor ćemo izražavati ljutnju i naš sugovornik će misliti da se ljutimo na njega. (primjer kada dođemo neraspoloženi kući s posla)

Brza pomoć – smiješak: dokazano je da npr. žene koje naprave prometni prekršaj, najčešće upute smiješak policajcu i najčešće prođu bez kazne, za razliku od onih žena ili muškaraca koji su namrgođeni i ljutiti na policajca. Smiješak djeluje kao fizička privlačnost i potiče druge da nam se smiješe.

Savjeti: nikada raditi nešto što može naštetiti drugima, nikada raditi sa skrivenim naročito lošim namjerama, dati uvijek više i bolje od sebe.

Uvijek priznati ono što ne znamo, ali naznačiti da ćemo se potruditi naći više informacija o tome – pogotovo ako želimo pomoći nekome.

Uvijek ispuniti obećanje.

Ispričati se za neki propust, ali tu paziti da ne zauzmemo stav da se ispričavamo drugima zato što postojimo. 

 

Komunikacija u zaoštrenim, konfliktnim situacijama

Taktike:

 • s osobom komunicirati onako kako bismo i mi željeli da se to radi s nama
 • nemojmo se suprotstavljati i opravdavati već „idimo zajedno s osobom“ – u cilju da ostvarimo svoj pozitivan cilj
 • budimo smireni i strpljivi, npr. kad objašnjavamo nešto našim klijentima. Oni ne znaju da smo neke stvari objasnili prije njih već stotinu puta
 • ne očekujmo od drugih previše ili da će biti pozitivni, ali mi trebamo biti pozitivni bez obzira na druge
 • kontrolirajte situaciju bilo u nekom konfliktu ili na poslovnom sastanku na način da kontroliramo sebe (kod prezentacija: ne govoriti sve i suviše, orijentirati se na sugovornika i njegove potrebe, ali paziti da on ne preuzme kontrolu nad nama, a to najčešće i želi)
 • budimo prilagodljivi – to je snaga, a ne slabost
 • pokažite da vam je stalo do osobe i teme o kojoj razgovarate
 • kada sugovornik ide u napad i očekuje našu negativnu reakciju – naša snaga bit će u tome što ćemo ga iznenaditi našom mirnoćom, humorom, pomirljivošću
 • postupajmo sa svima kao da su nam prijatelji
 • ako je osoba s kojom razgovaramo manjeg obrazovanja, intelektualnih sposobnosti, „slabija“ – mi često biramo „slabije“ osobe za razgovor ako nemamo dovoljno samopouzdanja – osoba se može osjećati inferiorno u odnosu na nas. Da se ona ne bi tako osjećala – pomozimo joj da „spasi svoj obraz“, prihvatimo je dobronamjerno, pohvalimo je, zahvalimo joj – kada osoba ode od nas da se osjeća dobro.
 • reagirajmo pozitivno na kritiku jer u svakoj kritici ima zrnce istine. Ako se radi o kleveti najbolje je reagirati na način da opravdamo osobu koja iznosi neistinu, npr. „razumijem tu osobu jer ona u svojoj percepciji situacije to tako vidi i ne raspolaže svim informacijama, donosi zaključke na temelju nečijih zlonamjernih ili neprovjerenih informacija“. – tako postupamo sa svima koji su hejteri i šire dezinformacije o nekoj temi.
 • mi koji se bavimo edukacijom, promotivnim aktivnostima, poduzetništvom, koji se pojavljujemo kao osobe na medijima (Internet) – mi smo javne osobe. Što moramo paziti ako gradimo svoj imidž javne osobe:
 • ne možemo sami sebe podesiti da budemo simpatični, ali određenu privlačnost postižemo dobrim namjerama i otvorenošću. I uvijek se nekome nećemo sviđati.
 • uvijek govoriti istinu
 • ne pokušavati biti netko drugi, ali se truditi biti bolji učeći od boljih i uspješnijih. Nikako doslovno kopirati. Svatko ima svoj stil, svoju izvornu prirodu.
 • ne smije stalno nešto odobravati, povlađivati, slagati se s nečim s čime se zapravo ne slažemo. Dobra rečenica: Razumijem te i sigurno imaš razloga zašto to govoriš, ali ja se ne slažem s tom tvrdnjom – važno izbjeći formulaciju: ne slažem se s tobom. To onda ima osobnu notu.
 • biti blizak, ali nenamtljiv
 • biti miran, ali ne umrtvljen
 • ne podcjenjivati druge, udubiti se u problem drugih, ali ne „popovati“ sa savjetima naročito onima koje ne primjenjujemo ili nismo iskusili situaciju o kojoj popujemo. Uvijek govoriti na temelju vlastitog iskustva ili iskustva osoba o kojima smo čitali ili čuli.

Zaključak: svaki je čovjek naš učitelj. Mi smo kao pojedinci svima učitelji. Hoće li oni kroz doticaj s nama biti frustrirani, osjećati se loše, osjećati se slabije, osjećati se uznemireno ili će čovjek reći: Baš sam se dobro napričao s njim makar smo mi većinu razgovora samo slušali, ali čovjek je stekao taj dobar osjećaj pozitivne komunikacije.

VIDEO verzija

Inspirirano knjigom: KOMUNIKACIJSKI KOMPAS Smiljane Leinert Novosel

Povezani članci: Kako do 100.000 kontakata,   Interview Saša Petar na temu Moć uspješne prezentacije

Facebook komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *