MOJ KOLEGA ROBOT

 

UMJETNA INTELIGENCIJA KAO DRUŠTVENA TEMPIRANA BOMBA

Ugrožena radna mjesta: (Izvor:  banka ING-Diba)

Facebook VIDEO live by Rajna Banovac

Mark Carney, guverner Bank of England, upozorava da svijetu zbog automatizacije ne prijeti samo gubitak radnih mjesta, odnosno kompletna promjena tržišta rada već i – povratak komunističke ideje. Automatizacija milijuna radnih mjesta mogla bi dovesti do masovne nezaposlenosti, stagnacije plaća i relevantnosti komunističke ideje, i sve to unutar jedne generacije.

Porast primjene umjetne inteligencije, big date i visokotehnoloških strojeva mogli bi stvoriti veliku nejednakost između visokosposobne radne snage kojoj će koristiti tehnološki napredak te onih koji će zbog njega ostati po strani.

 

Emocionalna inteligencija

Činjenica doista jest da je zbog industrijske revolucije proizvodnja narasla do neslućenih razmjera u 18. i 19. stoljeću, no to se nije odnosilo i na plaće. I to desetljećima jer je, procjenjuje se, razvoj strojeva donio samo niskoplaćene poslove. Mnogi vjeruju kako je upravo ta nejednakost rezultirala kasnijim rastom lijevog i desnog ekstremizma u cijeloj Europi.

Vidimo znakove da se smanjuje broj raspoloživih radnih mjesta, pogotovo kada se radi o srednjoj klasi jer i te poslove sada mogu raditi računala, čak i one koje smo do sada smatrali zahtjevnijima. Više od 90% građana ne misle da će njihovi poslovi biti pogođeni automatizacijom, no isti postotak rukovoditelja misli suprotno, pogotovo kada se radi o broju poslova koji će naprosto nestati ili će se plaće za rad na tim mjestima značajno smanjiti.

Odvjetničke tvrtke već koriste umjetnu inteligenciju kako bi lakše pretraživale dokumentaciju i pročitale dokaze, nešto što su inače radili mladi pravnici. Banke koriste kombinaciju umjetne inteligencije i big date kako bi kompjutorizirale velike dijelove odjela za korisničke usluge, što je rezultiralo brojnim otkazima.

Poslovi kao što su vozači taksija ili teretnih vozila vremenom bi mogli otpadati kako se bude razvijala umjetna inteligencija. Trendovi govore suprotno od mišljenja kojima se sugeriralo kako će automatizacija pojesti samo poslove koji traže običnu fizičku snagu. Kao krajnji rezultat moglo bi se dogoditi da više radnika mora promijeniti posao, a novi potražiti u djelatnostima koje traže više emocionalne inteligencije, u sektorima kao što su njega i razonoda.

Automatizacijom je ugroženo 59% radnih mjesta u Njemačkoj i 47% u SAD, međutim stroj ne može biti kreativan (barem za sada)!

Gubitak radnih mjesta bit će nejednako raspoređen na teritoriju SAD, a to će pogubno utjecati na lokalne ekonomije. Može se usporediti s propašću automobilske industrije u Detroitu, gdje je upravo automatizacija dovela do masovnih gubitaka radnih mjesta. No, studije pokazuju da će većinu današnjih zanimanja biti teško automatizirati jer traže visoku razinu društvene inteligencije, kreativnosti i kompleksnog razmišljanja ili sposobnost provođenja fizičkih zadaća u nestrukturiranom okolišu, što sve strojevi ipak ne mogu raditi.

Međutim, postoji velik rizik od daljnje polarizacije na tržištu rada između visokoplaćenih zanimanja i onih relativno slabo plaćenih. Rizik je najviše usmjeren prema slabo obučenom radništvu pri čemu će jedan dio još potonuti u moru tržišta rada. Stradat će ponajviše poslovi za koje je dovoljna najniža naobrazba – tu bi spadala priprema hrane, čišćenje i fizički rad u rudnicima, građevini i proizvodnji.

Istraživanja (OECD) pokazuju da će se najmanje automatizirati radna mjesta u zemljama engleskog govornog područja, skandinavskim zemljama i Nizozemskoj, dok su u najvećoj opasnosti u Njemačkoj, Japanu te zemljama Južne i Istočne Europe, dakle tu spada i Balkan. Ne radi toga što ove zemlje imaju veće industrijske sektore već u tome što se u tim razvijenijim zemljama dosta poslova već radi na drugačiji način, ekonomičnije, uz daleko manje napora.

Potpuni nestanak zanimanja

Procjenjuje se kako će u pojedinim segmentima postotak odumiranja radnih mjesta biti znatno veći. Prije svega se tu radi o klasičnim administrativnim poslovima kojih bi moglo nestati čak 86%. Poslovima njege moglo bi se dogoditi slično, nešto manje bili bi pogođeni mehaničari, vozači, rukovoditelji različitih vrsta, prodavači, 66% tih radnih mjesta mogli bi zamijeniti roboti.

Neka bi zanimanja mogla nestati gotovo potpuno. Od 340.000 radnih mjesta u knjigovodstvu u Njemačkoj obuhvaćenih studijom moglo bi ostati tek deset tisuća. Od 1,2 milijuna blagajničkih poslova obuhvaćenih studijom moglo bi ostati tek 90.000. S druge strane, neće potpuno nestati poslovi u proizvodnji, dapače, mogli bi se pojaviti i neki novi zbog primjene tih novih tehnologija. Upravo u takvim zanimanjima, onima koja se oslanjaju na tehnologiju poput IT-a, moglo bi doći do zanimljivog razvoja. Velik je udio poslova u IT-u koji bi se mogli zamijeniti umjetnom inteligencijom, no opet ukupni bi broj zanimanja u tom segmentu vjerojatno narastao jer će i primjena tehnologije biti mnogo veća.

Neka zanimanja ostat će otporna na promjenu, npr. kemičari, fizičari, liječnici odnosno znanstveno-istraživačka zanimanja. U novinarstvu i komunikacijskim sektorima očekuje se čak i rast zaposlenosti.

VIDEO: Robot moj kolega

Preuzeto i za potrebe bloga prilagođeno: Večernji list, rubrika Svijet, 30. travnja 2018.

Facebook komentari

17 Replies to “MOJ KOLEGA ROBOT”

 1. Howdy, There’s no doubt that your blog might be having web browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however
  when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted
  to provide you with a quick heads up! Apart from that, great blog!

 2. Hello. You are not right. I suggest it to discuss.

  sample term paper apa format bill gates essay starting a bakery business plan click here for more info executive summary for a business plan the business plan commonapp essay

 3. I was just looking for this information for a while. After six
  hours of continuous Googleing, finally I got it in your website.
  I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list.
  Usually the top websites are full of garbage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *