USPORAVANJE STARENJA

Kako si pomoći ako primijetimo da ubrzano starimo?

VIDEO verzija

Svi bi mi željeli živjeti dugo i zdravo, a usput da ne izgledamo tako oronulo i ružno, starački. Mladost se slavi, a od starosti se užasava, jer takva je i naša kultura. Kako bi odgodili propadanje prvo onoga što se najbolje vidi, a to je naše lice, naše tijelo – industrija plastične kirurgije zarađuje milijarde, a pacijenti su zadovoljni samo neko vrijeme, jer nakon oporavka od operacija i svih tih bolova, ožiljaka i zavoja, proistekne da treba dodatno popraviti ovo ili ono. Nakon kure mršavljenja i proslave gubitka kilograma, nastaje novi problem – što s obješenom kožom, ili „filter vrećicama čaja“, kako je nazvala jedna moja poznanica svoje grudi nakon „uspješnog mršavljenja“.

Tehnički zahvati opravdani su samo onda kada, primjerice, ometaju vidno polje. To su oni naši dijelovi kapka ispod obrva koji atrofiraju i spuštaju se, pa koliko god podizali obrve, uzalud nam je. Ili izrasline na koži, staračke mrlje i sve ono što je ne samo estetski, nego i potencijal za razvoj oboljenja.

U ovom tekstu usredotočit ćemo se na mogućnosti koje nam daje priroda, a to nisu samo biljni suplementi, nego i priroda našega duha, naše ljudskosti koja se sastoji ne samo od tijela nego i od uma, duše i duha kao božanske, udahnute energije „koja nas diše“.

Kada krenemo sa spoznajom tko smo mi kao bića, pa i od razumijevanja kako funkcionira naša biokemija, tada se pojavljuju ideje i rješenja kako si pomoći.

Mozak je organ poput računala u koji stavljamo podatke koji dolaze iz svjesnog stanja, ali i podsvijesti koja je arhiva svega viđenoga i doživljenoga. Tu su pohranjena sva sjećanja, emocije i osjećaji kao složena stanja i koja djeluju stalno i iz prikrajka na naše mišljenje i ponašanje.

Ovdje ćemo se usredotočiti na svjesni dio mozga koji je zadužen poput direktora za upravljanje našim organskim sustavima. Mozak kontrolira sve naše funkcije. Kao što je mozak prirodno naučen da nas čuva od promjena i rizika, mnogo je toga što smo ga naučili nesvjesno, primjerice, da reagira na neku osobu, zbivanje ili podražaj. Nakon toga, on šalje informaciju sustavima za hormone da počnu lučiti određeni hormon. A kako smo stalno u stanju stresa, koji sam po sebi nije loš ako je aktivan samo u slučaju napora ili izbjegavanja pogibelji, međutim, kronično stanje stresa koje uzrokuje anksioznost, a potom depresiju, utječe na to da kako zahvaljujući mislima vibriramo, tako utječemo izravno na biokemiju našega tijela.

Istraživanja su pokazala da telomere, mali završetci na kromosomima u našoj DNK spirali, koji se postupno godinama skraćuju tijekom diobe stanica, određuju dužinu života odnosno brzinu starenja. Kako se skraćuje telomera, tako stanica na kraju umire. Tako i mi, kada sve naše stanice dođu u fazu da se ne mogu više dijeliti – napuštamo sebe, svoje tijelo.

Naše tijelo proizvodi enzim (telomeraza) za održanje telomera i čovječanstvo je stalno u potrazi za vječnim životom ili, kako su znanstvenici protumačili, naše je tijelo programirano da živi barem 120 godina. Međutim, životni se vijek skraćuje, a za to nisu krive telomere, već način života kojim živimo.

Razlozi ubrzanog starenja

– neuravnotežena prehrana, prerađena „otrovana“ hrana

– ovisnosti: npr. nikotin djeluje na način da stavlja pritisak na genom, da se stanice moraju brže obnavljati, čime troše više energije i na kraju gube bitku – starimo brže, a to se vidi i po koži koju imaju pušači, ali i svi oni koji boluju od ovisnosti lijekovima, drogama ili drugim kemijskim supstancama

– prestanak rada na sebi, stjecanja novih znanja, naročito na području psihologije, fiziologije i odnosa prema životu, čime dozvoljavamo da stres postane kroničan i ne znamo se postaviti u odnosu na njega

– nedostatak samoinicijative, entuzijazma i životnih ciljeva

– povlačenje u sebe, izbjegavanje komunikacije i prisutnosti drugih ljudi

– misli koje nas ne podržavaju, niti ne daju rješenja

– nedostatak vjere i duhovnosti, strah od života, prevelike ambicije

U farmaceutskoj industriji i na tržištu pojavile su se tablete kojima se želi nadopuniti enzim važan za zadržavanje duljine telomera. Međutim, pokazalo je da ima negativne posljedice i uzrokuje oboljenja. Stoga, oprez!

Mi imamo svoju kronološku i biološku dob.

Netko se sa 70 i više godina bolje osjeća nego osoba koja još nije navršila 30-tu. To je biološka dob. Kronološka dob je broj godina života i nije mjerilo za sve stvari, niti je potrebno da automatski za sebe prihvatimo statistiku u koju nas trpaju. Svi mi možemo i u „starijoj“ dobi steći novu mladost. Za to se treba potruditi i rezultati nisu odmah vidljivi. Ne treba od sebe očekivati nešto pretjerano, na primjer, da se pokušavate ugurati u usku mladenačku odjeću, koja, iako je rastezljiva, na nama starijima dobro ne stoji. Nije potrebno da preplivate „lamanš“, ali možete se početi baviti nekom tjelesnom aktivnošću koja jača i obnavlja tonus i kondiciju.

Kada se telomere skraćuju, dolazi do upalnih bolesti.

Dakle, ne radi se samo o nedostatku energije, gubljenju fizičke i emocionalne vitalnosti. Radi se o stvaranju upalnih procesa koji opterećuju organizam, crpe njegovu snagu i ubrzavaju starenje.

PRIRODNI NAČINI ODRŽAVANJA TELOMERA

1) Misli i stav prema životu

Uvijek zastupam drevno mišljenje da sve počinje iz glave. Dokazano je da možemo održavati vitalnost vanjskim i unutarnjim čimbenicima.

Misli su energetski impuls, vrsta struje, električna energija. Snimke mozga i njegove aktivnosti to dokazuju. U mozgu stalno kruži „bljesak“. Kada bi ta struja zasjala odjednom na cijelom mozgu, on bi bio spržen. Kako naše misli energetski vibriraju, tako se podešava i naš biološki ritam.

Stoga je jako važno razvijati nov način razmišljanja. Sama riječ sastoji se od dva dijela: „raz“ i „misliti“. Dakle, učinimo reda u pojedinoj misli, razlučimo je i sagledajmo od čega se sastoji i koje emocije proizvodi. Što trebamo razriješiti ili otpustiti.

Svi mi, ako se potrudimo, možemo unijeti više radosti u svoj život. Ne opterećivati današnji dan s neizvjesnom budućnosti ili prošlosti koje više nema. A duhovnim radom na sebi dolazimo do prosvjetljenja i shvaćanja sebe, drugih, ali samog života.

2) povratak prirodi

Organizirati svoj život kako bi nam ostalo vremena boraviti i prirodnom okolišu, kretati se i biti na suncu. Odabrati namirnice koje nas oživljuju. Poraditi na svome dobru.

3) dodaci prehrani

SambuRex, tekući proizvod, uz dodatak bazginih bobica, rudbekije i vitamina C, blagotvorno će djelovati na ukupno stanje organizma, naročito u vrijeme sezonskih infekcija. Biljka u rodu mahunarki KOZLINAC (lat. astragalus membranaceus) pomaže imunitetu, ali i obnovi telomera.

Mega Qprotect za usporavanje starenja. Sadrži snažne antioksidanse vitamine C i E, te minerale cink, mangan i selen koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Ekstrakti ginka, zelenog čaja i borovnice imaju snažno antioksidativno djelovanje, dok vitamin A doprinosi održavanju normalnog vida, te  zajedno s cinkom i selenom doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Proizvode možete nabaviti preko web shopa, a za više informacija kontaktirajte me na e-mail: rajnapartneri@gmail.com

Za korisnike iz Hrvatske:

https://rajnabanovac.calivita.hr/products/mega-qprotect

https://rajnabanovac.calivita.hr/products/samburex

Za korisnike iz Srbije:

https://rajnabanovac.calivita.rs/products/mega-qprotect

https://rajnabanovac.calivita.rs/products/samburex

Za korisnike iz Slovenije:

https://rajnabanovac.calivita.si/products/mega-qprotect

https://rajnabanovac.calivita.si/products/samburex

Za korisnike iz BiH:

https://rajnabanovac.calivita.ba/products/mega-qprotect

https://rajnabanovac.calivita.ba/products/samburex

Ostale zemlje:

https://rajnabanovac.calivita.eu/products/mega-qprotect

https://rajnabanovac.calivita.eu/products/samburex

Napomena: Možete naručiti preko navedenih web trgovina i bez registracije. Ipak, članstvo omogućuje umanjene cijene i ostale bonuse. Zahvaljujem na narudžbi preko ovih poveznica, a ukoliko želite biti član, u obrascu za registraciju navedite moje ime i prezime kao vašeg preporučitelja: Rajna Banovac

VIDEO verzija

Facebook komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *