IDEALAN KUPAC – TO SAM JA

KAKO BESPLATNO NAUČITI PRODAJNE VJEŠTINE

Imam ideju kako svoj nedostatak (idealan kupac s kojim je lako) iskoristiti u razvijanje vlastitih prodajnih vještina.

Ovako se ponašam kao idealan kupac:

Prodavatelj: Koju boju želite?

Ja: Svejedno.

Prodavatelj: Želite li platiti u ratama?

Ja: Platit ću odjednom.

Prodavatelj: Da Vam zamotam?

Ja: Hvala, ne treba, imam vrećicu.

Prodavatelj: Ako uzmete dva – dobit ćete besplatno treći.

Ja: Dobro, uzimam dva.

Prodavatelj: Odabrani ste za promotivnu akciju našeg proizvoda. Imamo za Vas poklon, možete li doći na prezentaciju i povesti još nekoga?

Ja: Hvala što ste me odabrali. Kada je prezentacija?

Prodavatelj: Otvorili smo novu podružnicu i iz svakoga grada biramo nekoliko građana da isprobaju naš proizvod. Treba platiti samo troškove dostave? Jeste li zainteresirani? (napomena: troškovi dostave su znatno iznad uobičajenih troškova dostave)

Ja: Odlično. Može. Kada će dostavljač stići?

Prodavatelj: Najbolje je da se učlanite kao distributer i to s većim paketom jer imate mogućnost proizvod dobiti po nižoj cijeni. Isplativije je nego biti običan kupac.

Ja: Može. Od čega se sastoji moja obveza?

Prosjak: Gospođo, zdravlje Vam želim. Samo 1 kunu udijelite!

Ja: Izvolite 5 kuna!

Kada pokušam onima koji mi nude svoj proizvod i čiji proizvod kupim – ponuditi moj, odnosno poslovnu priliku, odgovaraju: Vrlo sam zauzet. Možemo li se čuti idući mjesec kada mi prođe gužva?

I vratim se kući s proizvodima drugih ljudi, sutradan očekujem dostavu paketa, za tri dana dospijeva mjesečni paket vitamina itd. itd. Samo trošim, trošim, sklapam poznanstva s trgovcima koji vjeruju da su jako dobro upotrijebili svoju prodajnu vještinu, a zapravo se radi o idealnom i lakom kupcu!

Odlučila sam poraditi na svojim prodajnim vještinama. Škole su skupe. Knjiga je puno za čitati… Vrijeme ide, tapkam na mjestu, i kao što sam rekla samo trošim, trošim.

Imam ideju!

Idući put kada naiđem na prodavatelja, malo ću mu dati truda. Ispitivat ću ga ovo ili ono, nećkati se, šutjeti, razmišljati, kolebati se, posegnuti za novčanikom pa ga vratiti, zamišljeno pogledati negdje prema nebu, reći: Hm, hm… Pa da vidim kako će se on snalaziti sa mnom. Koje će metode primijeniti? Hoće li biti nervozan? Koje će rečenice upotrebljavati da me smekša, nagovori, uvjeri, stvori u meni potrebu da pokleknem, da se predam, da silno zaželim njegov proizvod kao nešto što će mi spasiti život.

Prodavatelji, spremna sam za učenje! Čeka Vas Vaš ‘idealan kupac’. Hajde da mjerimo snage! Koja je Vaša granica strpljenja i upornosti? I pazite: sve zapisujem!

 

Rajna Banovac, 18.5.2016.

Facebook komentari
Categories: Edukacija, Posao Tags: Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *