Što znači biti lojalan kupac?

ZAŠTO JE VAŽNO BITI LOJALAN KUPAC U SVOJOJ MLM KOMPANIJI

 

Kao prvo, moramo znati da je promet roba ili usluga u svakom prema zakonu osnovanom trgovačkom društvu ili tvrtki koja se zasniva na modelu MLM (network marketinga) – znak da se radi o legalnoj kompaniji, a ne o piramidalnom sistemu. Piramidalni sistemi su iskorijenjeni u SAD-u zbog rigoroznih zakona. Na i najmanju sumnju da se radi o nelegalnom sistemu poduzimaju se istražne radnje, tako da se nitko ne usudi s time igrati. Europa je pretrpjela dosta štete što se tiče piramida. Azija je još uvijek pogodno tlo za kriminal takve vrste.

Piramidalni sistemi često se prikrivaju kroz lažnu kopiju MLM modela poslovanja. Prvi znak da se radi o piramidi jeste obavezna članarina ili neko drugo novčano ulaganje nevezano uz promet roba ili usluga. Čim se preskoči uplata, ispadamo iz igre. Znamo tko tu najviše zarađuje, zato se i zove piramida.

Kako su piramidalni sistemi vrlo perfidni, oni uvode i neki proizvod u svoje poslovanje da bi bili što sličniji kompaniji network marketinga. Ali taj je proizvod samo – farsa.

Kako ćemo znati radi li se o farsi? Jednostavno! Provjerimo je li moguće taj proizvod prodavati na tržištu izvan sistema. Ako vidimo da s tim proizvodom nešto nije u redu, tj. cijena je nelogična, uporabljivost upitna, profitabilno zadovoljenje potreba kupca nije ispunjeno, nema održivog razvoja, nema izvora gdje bi mogli provjeriti tko je proizvođač, kupac nezaštićen – e onda i te kako treba biti oprezan.

Kada započinjemo biznis u MLM kompaniji, potrebno je biti lojalan kupac. To nam je prva moralna obaveza. Što to znači?

Npr. u vitaminskom biznisu obavezno je kupovati neki minimalni paket proizvoda da bi zadržali svoju aktivnost i to pravilo uzimamo kao logično. Jer, kako ćemo drugima preporučivati proizvod ako ga sami ne trošimo. Na taj način i kao suradnik, član kompanije pospješujemo promet tog proizvoda, potičemo priljev novca, a što je veći promet proizvoda i priljev novca – zarađujemo svi zajedno više. Kompanije uvode i posebne bonuse, nagrade (matching poene) gdje suradnik dobiva određeni udjel u dobiti kompanije.

Postoje kompanije koje nemaju samo dva, tri proizvoda u prometu. Može biti i do tisuću, ali i do milijun proizvoda. To su moderni sistemi udruživanja građana u zajednicu gdje upravo brojnost članova i njihova aktivnost – svatko po malo – donosi benefite svim zainteresiranim stranama.

Čak se ide na ruku članovima da nisu obavezni ništa kupovati, ne moraju ispunjavati neke tjedne ili mjesečne obaveze. Ta koncepcija smanjuje frustraciju kod članova, ali s druge strane djeluje ‘predobro da bi bilo istinito’. Ili naprosto ‘potiče lijenost i neodgovornost’ i to je ‘hvala’ za humanu koncepciju kompanije.

Neaktivnost u prometu roba i usluga u konačnici nije dobra ni za članove ni za kompaniju. Jer, danas je sve prodaja, mora postojati tijek roba, usluga, novca. Tržište je živ organizam. Znamo na koncu kako stoji i državni proračun ako stanovnici žive na niskom stupnju standarda i slabo kupuju.

Ako smo članovi kompanije koja nije tako stroga prema svojim članovima, tj. nema članariine, nema obavezne kupnje, nema rokova, nema vraćanja u karijeri – pa pobogu budimo makar lojalni kupci! Jer u protivnom svojom neaktivnošću pilimo granu na kojoj sjedimo.

Rajna Banovac

Facebook komentari
Categories: Edukacija Tags: Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *