Nemate profil na Facebooku?

 

DOPUSTIT ĆETE DA POSTANETE DINOSAUR?

Najbolje ulaganje u životu je ulaganje u sebe. Posredstvom društvenih mreža koje su prerasle okvire „društvenosti“ našli smo se u situaciji kada suradnike biramo putem onoga što sami plasiraju na svojim društvenim mrežama te vrlo lako stječemo dojam jesu li kadar koji želimo imati uza sebe. Nebrojeno puta smo svjedočili i da „Svi sve vide i prate“ te vam sve što radite on-line može odmoći ili pomoći. (Women-in-Adria)

Nemate profil?

Ili imate profil.

Znate li da pri konačnoj odluci o izboru kandidata za zaposlenje, odlučujuću ulogu ima vaš Facebook profil?

Znate li da prije nego što uopće krenem komunicirati s vama, pregledam vaš Facebook profil?

Što FB profil govori o vama?

Prvo vaša fotografija. Jeste li nasmijani, mrgodni, pristojno obučeni, s čašom ili flašom u ruci? Je li umjesto vaše profilne fotografije slika psa, vašeg najdražeg kućnog ljubimca i prijatelja. Pa neću valjda komunicirati s vašim psom, želim komunicirati s vama.

Ili su na vašoj fotografiji dvije osobe i ne mogu odgonetnuti koja ste od te dvije osobe upravo vi. Ili imate fotografiju iz mladih dana pa vas u stvarnosti ne bih nikad mogla prepoznati?

Ako se skrivate iza neke sličice predmeta, simbola, cvijeta, to znači da ste plašljivi i povučeni iako istovremeno željni prihvaćanja i ljubavi. Vi možete biti dobar poslovni suradnik, ali pomučit ću se s vama da podignem vaše samopouzdanje jer poslovni svijet traži hrabrost, otvorenost i čvrst stav.

Ako ste kandidat za poslovnu suradnju, a profil vam je ispunjen slikama vašeg unučeta iz dana u dan, onda vam preporučujem oprez radi sigurnosti vaših najmilijih.

Što imate u pozadini, u ‘cover’-u? Prirodu, slike s putovanja, automobilskih utrka, leta balona na vruć zrak, ili ste zagrljeni u kafani sa svojim prijateljima pijani kao letve.  Ukoliko ste sportaš, živite zdravim životom, odličan ste potencijalni suradnik jer znate da upravljate svojim željama i ciljevima, znate da se ništa lako ne postiže i da treba svakodnevno ulagati trud.

Jeste li aktivni na društvenim mrežama, konkretno govorimo o Facebook-u? Dajete li emotikone, komentare, dijelite li objave drugih na svome profilu? Ili samo dijelite sadržaje drugih a niste nikada ništa sami kreirali? Hm…

Samo dijeliti dobre sadržaje ipak je bolje od šutnje, krađe tuđih sadržaja ili još gore miješanja s neukusnim komentarima u dobru konverzaciju i raspoloženje drugih. Na taj način nećete dugo ostati prijatelj nikome.

Kako ste politički nastrojeni? Gunđate li na stanje u državi? Kritizirate, ali ne znate ni sami kako bi nešto riješili da ste na mjestu ministra ili predsjednika Vlade. Otvoreno iskazujete mržnju i neprijateljstvo prema određenim kategorijama ljudi, nekoj stranci ili nekoj drugoj grupaciji? A istovremeno tražite posao, čak ste dali zamolbu u nekoj državnoj službi iako znate da nemate šanse ući u krug odabranih. Znate li da ‘oni tamo’ isto gledaju FB profile?

Kako pišete? U slengu? Bez zareza i točke? Tu se najviše vidi vaše obrazovanje ili postojanje ili nepostojanje želje da se dodatno usavršavate. Dobro, za neke poslove i nije bitan pravopis, bitno je da znate dobro govoriti, nagovoriti, motivirati, tamo gdje govor kao vaša bolja strana mnogo vrijedi. To je dobro i treba da to iskoristite i velike su šanse da uđete u moj tim. Ako treba ispravljat ću i lektorirati sve vaše napise ukoliko ste poduzetni, emocionalno inteligentni i snalažljivi, ali nadasve pošteni.

Tražim mnogo od milijun ljudi na koje nailazim na Facebooku. Pa dobro, nisam ni ja savršena, ali trudim se biti boljom, snažnijom i sigurnijom. Trudim se odvojiti vrijeme za one i pomoći im, koji znaju kao i ja da je snaga u zajedništvu i stalnom učenju i napredovanju.

Rajna Banovac, 3.12.2016.

Facebook komentari
Categories: Edukacija Tags: Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *