Uvježbavanje uma

POSLJEDICE UVIJEK ODRAŽAVAJU PRIRODU VAŠIH MISLI, Charles Fillmore

Misli, poput sjemenja, niču i rastu ovisno o vrsti, a misli koje njegujete u umu oblikuju vaša životna iskustva. I kao što sjeme na plodnome tlu daje zdrave plodove, vaš um može biti osvijetljen ili zatamnjen, ovisno o tipu misli koji u njega usadite. Posijete li sjeme jabuke, uz valjanu njegu dobit ćete sočne, slasne jabuke. Posijete li sjeme češljike, dobit ćete bodljikavu češljiku. Isto vrijedi i za um. Pozitivne misli mogu iznjedriti pozitivne rezultate, dok negativne misli mogu dovesti do negativnih posljedica. Razumijevanje tog uzročno-posljedičnog odnosa može vam pomoći da „mislima stvorite“ onakav život kakav priželjkujete.

Svatko od nas rađa se sa slobodom izbora misli za koje želimo da usmjeruju naš život. Možemo odabrati put kojim želimo krenuti; možemo odabrati tempo kojim ćemo napredovati, kao i ono što tim putem želimo ponijeti. Je li vam kad palo na pamet da raspolažete sposobnošću pripremanja uma za uspjeh? Kad tako kondicionirate um, ulažete u postupak transformiranja vlastitog života. To je temeljno načelo pozitivnog razmišljanja. Trenutačnim načinom razmišljanja možete predvidjeti hoćete li u budućnosti doživjeti uspjeh ili neuspjeh. Kako? Tako što će se vjerojatno dogoditi, što se najčešće događa, ono što neprestano mislite! Pođimo korak dalje i odredimo značenje riječi „uspjeh“. U  najdubljem smislu uspjeh znači živjeti ugodno, ponizno, uredno, s ljubavlju i sa suosjećanjem i u cijelosti koristiti nadarenost kojom raspolažete kako biste pomagali drugima, a ne samo nešto postizati.

Napoleon Hill, autor američkog bestselera Razmišljajte i obogatite se, rodio se i odrastao u jednosobnoj kolibi u planinama jugozapadne Virginije. Dom mladoga Hilla bio je toliko daleko od svega da je prvi vlak vidio tek s dvanaest godina. Neimaštini i nedaćama nadalje je pridonijela smrt njegove majke kad mu je bilo samo osam godina.

Dr. Hill se kasnije prisjećao jednog dana, godinu dana nakon majčine smrti, kad je njegov otac kući doveo novu suprugu.

„Moj ju je otac predstavio rođacima. Kad je došao red na mene, stajao sam u kutu, prekriženih ruku i namrgođena lica. Kanio sam joj odlučno pokazati koliko sam opasan.

Otac mi je tada prišao i rekao: ‘Martha, ovo je tvoj sin, Napoleon, najgori dječak u okrugu Wise. Ne bi me začudilo počne li već sutra ujutro na tebe bacati kamenje’.

Svi okupljeni rođaci prasnuli su u smijeh.

Tada mi je prišla pomajka, prstima mi uhvatila bradu i pridignula glavu kako bi me mogla pogledati izravno u smrknuto lice. ‘Griješiš u vezi s ovim dječakom’, rekla je. ‘To nije najgori dječak u okrugu Wise. To je pametan dječak koji još nije naučio kako najbolje iskoristiti svoju pamet’.“

Uz njezine poticaje Napoleon Hill zamijenio je pušku pisaćim strojem. Ona ga je naučila tipkati, pronalaziti informacije, izražavati zamisli u pisanom obliku. Kad je kasnije rekao: „Postoji samo jedno nad čime čovjek ima potpuni nadzor, a to je njegov vlastiti mentalni stav“, iz njega je progovaralo osobno iskustvo. Jer kad je Napoleon Hill uvjerenje u to da je loš zamijenio zametkom misli o tome da je pametan i da može postići velike stvari, postao je uspješnom osobom, ostvario namijenjenu mu ulogu. Kasnije je kraljeve i predsjednike savjetovao o tome kako snagom pisane riječi poticati milijune ljudi.

Jednako kao što je plod izrastao iz najkvalitetnijeg sjemena najslasniji i najukusniji, tako se i život najdostojniji življenja njeguje iz najboljih misli s najviše ljubavi. Prije nego što ćete biti u stanju upotrijebiti pozitivnu snagu svojih misli, morate postati svjesni trenutačnog obrasca razmišljanja. Možda nemate pomajku koja će vam, poput pomajke Napoleona Hilla, pomoći u ukazivanju na negativne misaone obrasce. Ipak, u trenucima osame, promatrajte vlastite misaone navike i počnite iskorjenjivati one misli koje ne služe vašim višim ciljevima.

Um morate uvježbati tako da njeguje pozitivne i nesebične misli pune ljubavi te, kroz njih, razvija dublji, bogatiji karakter koji može postati ispunjen i plodom vašeg najvećeg kreativnog potencijala.

Pokušajte se sprijateljiti s najmoćnijim i najpozitivnijim zamislima koje su vam kao ljudskome biću dostupne. Podarite im svoju pozornost i vjerovanje. Umjesto da um ispunite beskorisnim blebetanjem ili strahovima i negativnošću, radite na ispunjavanju uma sadašnjošću i na učenju pozitivnih, konstruktivnih zamisli. Pritom ne samo obdareni srećom, nego možete postati i blagoslovljenim predstavnikom u našem svijetu „zakona dobrih zamisli“ koji transformira život. Iz negativnosti i ograničenja možete prijeći u obilje koristi i sreće.

Preuzeto iz Knjige životnih zakona, John Marks Templeton

Facebook komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *