10 ZAVJETA

KAKO NAŠA UMNA I TJELESNA STRUKTURA MOŽE RADITI ZA NAS

 

 

Kada vidimo da netko ne može biti besposlen, a mi jedva čekamo da što prije završimo neki posao i sjednemo, onda kažemo za te ljude da imaju poremećaj s nekom žlijezdom, da je to bolest. Nisu li nam na poslu zamorni oni kolege koji stalno nešto rade i komešaju, ili oni naši nadređeni koji stalno nešto smišljaju i ne podnose „prazan hod“? – Ako nemaš što drugo raditi, ravnaj čavle! – govorio je moj otac prvo mojoj majci, a potom i nama djeci. A brat i ja stalno smo htjeli nešto snatriti, smišljati i dokučivati tajne života bez tih profanih pokreta i besmislenog posla. A tako i naša majka.

Znala sam čovjeka koji nije znao otvoriti bocu piva a da se ne poreže. Znam čovjeka čija je građa ruku i šaka takva da može precizno popravljati i najsitnije dijelove nečega, a s tom istom šakom podići velik teret i riješiti svaki „fizički problem“. Čudim se ženama da su tako snažne i mogu raditi po cijeli dan, a ja najbolje funkcioniram iz fotelje ili za računalom. Moja nježna građa morala je izdržati daktilografski posao na teškim mašinama davnih 70-tih, roditi četvoro djece, ali sve to nekako uz cmizdrenje. Ali ima žena koje su rekle „svaka mi čast“, one to ne bi mogle, i sve to proživjeti što sam ja proživjela. O čemu zapravo ovisi snaga svakoga čovjeka i je li muskulatura toliko bitna u uspješnosti onoga što radimo?

Razlika između uspješnih i onih koji su manje uspješni (ili izdržljivi) jeste u njihovoj srčanosti. Uspješan čovjek očekuje i dočekuje novi dan sa zanosom, a ne sa strahom, brigom i tjeskobom. Ovo potonje oduzima snagu i zato su neki ljudi kilavi, a za neke se čudimo iz kojega izvora crpe svu tu energiju.

U nastavku ću navesti nekoliko tajni (zavjeta) iz knjige „Najveći trgovac na svijetu“ Oga Mandina, malo preoblikovano za potrebe bloga. 

VIDEO VERZIJA

1 – Oslonimo se na tri naša saveznika i ništa nam neće biti teško!

Samopouzdanje

Uvijek vjerovati da to možemo, možda ne znamo kako u prvom trenutku, ali put će nam se otvoriti. Ako nešto ne znamo, naučit ćemo. Ako nemamo pomagača, krenimo i prijatelji će se pojaviti. Postoji uzrečica: „Sam si pomozi pa će ti i Bog pomoći!“ s negativnim prizvukom međutim ova rečenica ima dublje značenje. Bog pomaže onima koji se dižu i kreću prema naprijed, Bog je naklonjen vrijednima.

Ponos

Ovdje ne mislimo na ponos u smislu ega. Ovdje nam naš ponos ne dozvoljava da stvari koje možemo učiniti bolje da ih ne učinimo. Jeste li ikada rekli: „Sramim se to učiniti loše i traljavo!“ Jesu li vam drugi rekli: „Nemoj se toga primati ako nisi u stanju napraviti kako treba!“

Zanos

Samo ako postoji vatra, žarka želja u našem srcu, tada ćemo pomjeriti i planine.

Prihvatimo ove naše saveznike i dani nam više neće biti kao dosadašnji: bezlični, sumorni i propušteni. Svoj život možemo mijenjati zauzimanjem STAVA. Svatko od nas ima u sebi onu silu koja u velikoj mjeri može kreirati našu sadašnjost i budućnost.

2 – Prihvatimo neuspjeh kao put prema uspjehu i krenimo dalje!

Ne očekujmo da će naš životni ili poslovni put biti posut samo ružama. Ne zaboravimo da ruže imaju i trnje. Kako bi inače znali što je dobro ako koji put ne doživimo i nevolju. Nevolja postoji jer iz nje učimo, jačamo i da je pokatkad nema ne bi znali što je sreća.

Nevolje su razdoblja kada duša ima najbolju priliku za preobražaj i djelovanje. Znate onu uzrečicu: „Na muci se poznaju junaci“?

3 – U svaki rad uložiti sebe maksimalno!

Tajna prave ljubavi prema radu je u nadi da ćemo u njemu uspjeti, a ne u novčanoj nagradi, već u ponosu i zadovoljstvu u ispunjenom zadatku. Malo tko shvaća da ljudska sreća ovisi o radu, o tome koliko smo zauzeti, a ne prepušteni izjedanju sebe samih. Ako želimo ostvariti više, uvijek uložimo malo dodatnog napora kojim ćemo postići to više.

Svaki posao ima nešto zamorno i ono što ne volimo raditi, ali ako je neophodno napraviti i taj dio posla, napravimo ga odmah, riješimo ga se. Odugovlačenje i otezanje zamornije je od konkretnog skoka i napora kojim nešto odlučujemo učiniti. Obično mrski i teški dijelovi posla su oni koji nam donose napredak.

4 – Usredotočenost

Osoba koja se vječno koleba između dva zadatka neće nikada ostvariti nijedan. Na ovom svijetu napreduju oni koji se posvećuju jednom po jednom cilju. Velika razlika između pobjednika i onih koji to nisu ne sastoji se od količine truda koji ulažu već u količini inteligentnog truda. Oni koji ne ostvaruju uspjeh, posao rade nasumično, zbrda-zdola, jedno grade – drugo kvare. Majstor jednog zanata može prehraniti obitelj, ali majstor sedam zanata ne može prehraniti ni sebe.

5 – Ne propuštajmo prilike!

Mnogi su propustili ili će propustiti poslovnu priliku. Prilika može biti prerušena u težak rad. Prilike ne dolaze oslikane bogatstvom, uspjehom i čašću koje mogu donijeti. Ponudu dobre poslovne prilike možemo dobiti čak od starije, nepoznate ili neatraktivne osobe. Poslušajte ipak što vam ta osoba ima za reći!

„Nikada nisam zamijetio zlatnu kočiju koja je čekala da me preveze u bolji život jer su mi oči bile prepune suza od sažaljenja nad samim sobom jer besciljno lutam sporednim ulicama života.“

6 – Preispitujmo svoje dnevne postupke!

Nakon svakoga dana potrebno je podvući crtu. To znači ne izjedati se i prigovarati si već analizirati što smo dobro napravili ili manje dobro a možemo poboljšati drugi put, što smo novo naučili, kome smo pomogli, koju sam svoju slabost ili lošu naviku svladao ili umanjio njen utjecaj na mene samoga, jesam li budnim okom pazio na prilike!?

Uvečer ili rano ujutro donijeti dnevni plan rada i postupati po njemu. Svaki dan ima svoga tereta dosta stoga ne odlažimo neke stvari za sutrašnji dan ako to možemo učiniti danas.

7 – Molitva

Sretan je onaj koji vjeruje i moli, tko vjeruje u „ono nešto“, u Prirodu, u Svemir, u Svevišnji zakon, u Boga. Molitva tješi, bistri um, usrećuje, daje snagu. Kroz molitvu opraštamo sebi i drugima i tako se liječimo. Bez molitve možemo malo, ali s njom je sve moguće. Molitva izvire iz srca i ne sastoji se od pregršt izbrbljanih riječi. Odgovore na pitanja naći ćemo u sebi tijekom molitve.

Ostalo pogledajte na VIDEO

Facebook komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *