NE ULAZI – SNIMA SE!

 

KAKO ODRŽATI USTRAJNOST UZ MINIMALNI DNEVNI ANGAŽMAN KOJI DONOSI NOVAC

Ako se bavite nekim poslom u kojem vi odlučujete, a ne šef što ćete i kako raditi, ako shvaćate da je danas sve prodaja i da ako nešto ne prodate – nema novaca, vjerujem da će vam ovaj tekst pomoći.

Prodaja se odnosi i na prodaju vašega vremena, snage, stručnosti i talenata poslodavcu. Obratite pozornost na koju ste vrijednost odnosno plaću pristali i ako je nezadovoljavajuća, zašto se dalje grčevito držite za tu patnju ili ne poduzimate ama baš ništa da biste to promijenili. Pazite! i ja sam bila takva. Ipak, nešto sam i poduzimala, na primjer mijenjala tvrtke, stjecala dodatne diplome, ali uvijek se odnosilo na isto: raditi za drugoga, biti servis, biti zarobljena, s pogledom punom čežnje prema plavome nebu i bijelim oblacima koje sam često promatrala kroz prozor ureda. Pa što mi je nedostajalo? Nedostajala mi je sloboda, lahor u kosi, miris mora, pjev ptica. Osjećala sam da moj život prolazi na način koji nije prirodan i u skladu s mojim željama kako bih trebala živjeti.

Nikada se nisam, kao ni vi, usudila tražiti povišicu – osim jednom pa sam je i dobila jer sam rekla šefu: Ja vrijedim toliko i toliko. Ah da, to isto sam napravila i pri dogovaranju otpremnine: Ja vrijedim toliko i toliko. Znate što? Funkcionira. Zašto? Moj je zahtjev bio opravdan jer sam radila više nego što se od mene tražilo. Funkcionira jer sam zatražila, ali i po nečemu se razlikovala od ostalih zaposlenika. 

Naučila sam da više ne žalim nikoga, pa čak ni samu sebe. Zašto? Zato jer situacija u kojoj sada jesmo rezultat je naših odluka i ponašanja, ili ne-odluka i ne-ponašanja. Osvrnite se unazad? Vi ste odlučili zaposliti se tamo i tamo, vi ste pristali na plaću toliku i toliku, vi još uvijek dobivate plaću toliku i toliku, vi i dalje ne dobivate redovnu plaću, vi ste odlučili i završili određenu školu, vi ste odlučili udati se ili oženiti s tom osobom, vi ste odlučili roditi svoju djecu, itd.

MI svakoga dana donosimo ili ne donosimo odluke. MI smo odgovorni za situaciju u kojoj se sada nalazimo i u kojoj ćemo se naći sutra, prekosutra, za deset, za četrdeset godina.

Snimila sam video,  ovo je link. Samo je za one koji počinju ili već duže vrijeme razmišljaju o promjeni načina života i zarađivanja za život odnosno za sve one, za vas koji niste odustali od svojih snova. To nije: DA MI JE NE RADITI NIŠTA. To je: ŽELIM RADITI ONO ŠTO VOLIM I DOVOLJNO ZARAĐIVATI ZA ŽIVOT. Ako želite ovo drugo, dobro mi došli!

Stoga, vrijeme je da na vrata svoga života stavimo upozorenje: NE ULAZI – SNIMA SE! Kako da se izborimo za vrijeme kako bi se posvetili najvažnijem projektu – a to je naš život, upravo je potrebno reći NE i napisati ovo upozorenje.

Za sve vas, ali i za moje suradnike, za moje buduće suradnike, za njihove suradnike pripremam razne video-materijale i tekstove u želji pomoći da zajedničkim naporom krenemo prema neophodnim promjenama koje će nas dovesti, bez obzira na okolnosti oko nas, na životni put pun svjetla i rada bez prisile. Jesam li naivna? Jesam li entuzijast? Smiješna! Neka sam, ali znam da i vi u najdubljem dijeliću svoga bića želite to isto, zar ne?

Ako se bavite prodajom nekog proizvoda, a to mogu biti osiguranja, poslovne prilike, udruživanja, političke stranke, udruge, digitalni proizvodi, vaši vlastiti proizvodi pa čak da imate i vlastiti dućan – danas je neophodno prilaziti potencijalnim kupcima/klijentima/članovima, a ne čekati da netko slučajno svrati na vaš prag. Prilaziti možete preko interneta i svih alata i načina koji se danas primjenjuju i uvelike se razlikuju od nekadašnjeg sistema prodaje „od vrata do vrata“ ili „prodaj pa bježi!“ Danas je prodaja jedan humani, obostrani odnos: pomažete kupcu da dođe do onoga što njemu odgovara, pomažete mu da zadovolji svoju potrebu, riješi problem. Potom ga podržavate, i dalje kontaktirate s porukom da ste mu na usluzi ako treba pomoć ili ga obavještavate o nekom novom proizvodu ili akciji u kojoj može, ako želi, sudjelovati.

 

PRIJEDLOG DNEVNOG PLANA

Vi možete to prepraviti, prilagoditi kako vam odgovara, ali važno je da svaki dan – osim onog jednoga dana kada se nagrađujete za marljivost i održavanje obećanja samome sebi – osim tog jednoga dana kada stavljate natpis na vrata: NE ULAZI – SNIMA SE, svi drugi dani trebaju posvećenost poslu kojim se bavite pa makar je to samo 1 sat. Ali taj 1 sat učinite ono što vam donosi novac, makar ta aktivnost nije ugodna – nitko je ne voli, a to je: obraćanje potencijalnom kupcu/klijentu/suradniku i ponuda proizvoda ili suradnje.

Da bismo održali nivo energije, hrabrosti i ustrajnosti, potrebna je motivacija pa onda sve drugo.

Motivacija

Odaberite samo jedno

– pročitajte jedan odlomak motivacijske ili poslovne knjige, knjige o uspjehu, ili

– pogledajte jedan motivacijski video – to može biti i web konferencija koju održava vaša tvrtka ili snimka nekog predavanja, ili

– ako vi snimate videa, odaberite nešto i pogledajte/poslušajte sami sebe. Dok ste snimali taj video, bili ste u višoj vibraciji jer samo tako se može nešto kreirati i snimati, slati poruku u namjeri dobroga

– porazgovarajte s nekom pozitivnom osobom ili razmijenite nekoliko rečenica putem društvene mreže

Odaberite svaki dan samo jedno od ovoga u vrijeme koje vam odgovara. To može biti u bilo koje doba dana, a naročito je važno u trenucima sumnje i obeshrabrenosti, mentalnog umora i želje odustati od svega.

Prospecting (uspostavljanje kontakta s potencijalnim klijentima)

Potraga za klijentima i suradnicima. Ovo je najteža aktivnost, nitko je ne voli, ali ova aktivnost donosi novac. Uvijek imajte na umu da to što ste odabrali – najbolja je poslovna ideja među svim sličnim ili manje sličnim najboljim poslovnim idejama. Kroz taj koncept pomažete sebi, ali i drugima. Tada vam neće biti teško prihvatiti odbijanje većine. Jer sada, kako stvari stoje – većina odbija, jer većina ljudi živi u prošlosti, teško rade jer ne znaju drugačije i plaše se razmišljati o budućnosti, a kamoli nešto poduzeti. Osim toga, proizvod nije za sve ljude, samo za neke i to je sasvim u redu.

Napravite sljedeće, ili prilagodite brojeve svojoj sposobnosti, motiviranosti i želji:

20 poziva/akcija – telefonski poziv je najjača tehnika (ili Fb video poziv ili Fb telefonski poziv)

uključuje:

4 poziva svojim kupcima ili suradnicima: zahvaliti kupcima na kupovini, potaći kupce koji su prestali kupovati na način da im prenesemo novosti o nekom novom proizvodu ili proizvodu koji vi koristite a poboljšava vam imunitet. Ovo je samo primjer. Ili: nova akcija u tvrtki koja nagrađuje članove kupce ili vama omogućuje da promoviranjem akcije lakše dođete do potencijalnih kupaca/suradnika. Npr. dodatni nagradni bodovi koji pomažu na putu dostizanja više karijere koja donosi veći postotak zarade. / Poziv na događaj / Pogledajte koliko e-mailova imate prikupljeno. Pošaljite kratak e-mail, ali pojedinačan, ne skupni. Neka e-mail bude posljednja opcija, kada vam ostane vremena. Telefonski poziv je moćniji.

1 poziv bliskom prijatelju: ovo je u svrhu održavanja prijateljstva s onim ljudima do kojih nam je stalo. Preko prijatelja možemo doći i do novih osoba koje možemo kontaktirati radi posla.

Prijatelju koji nas je jednom odbio da se pridruži bilo kao kupac ili suradnik ne treba odmah i ponovo govoriti o temi ili ga nagovarati, čuditi se zašto se ne pridruži. Naročito ne lagati kako zarađujete, kako ste super-uspješni. Prijatelj će vas automatski pitati kako ide posao, a možda vas i vidi na internetu da još uvijek nešto radite. Zahvalite na pitanju i kažite da je ideja toliko dobra da nema šanse da ćete odustati, ako ništa drugo kupujete proizvode povoljnije. Još ne zarađujete toliko da kupite auto, ali ipak napredujete. Nemojte pasti u napast i početi objašnjavati ponovno sistem zarađivanja, binarne matrice i koješta drugo.

Pokušajte skratiti razgovor ili ga preusmjeriti na neke druge teme ukoliko se prijatelj počne mnogo žaliti. Upitajte prijatelja kako provodi vrijeme, druži li se s kime, ima li neke nove prijatelje, posjećuje li neka zanimljiva mjesta. Ako kaže da nema vremena, kažite da vam je žao što to čujete, da i vi još uvijek imate taj problem, ali radite na tome da se izborite za više vremena, ali i prihoda. Na koncu, upitajte ga može li vam pomoći na način da vas spoji s pametnim i vrijednim ljudima koje je u međuvremenu upoznao.

Ne raskidajte prijateljstva zato što vaš prijatelj ne napreduje, radi i živi na isti način kako je živio, ali ne odazivajte se prečesto druženjima s njim. Naprosto, vi sada za to nemate vremena, jedino ako se radi o važnim događajima: npr. svadba, ili vas prijatelj moli za neki kontakt – osobu koja bi mu mogla pomoći, a vi tu osobu poznajete. Moli vas da mu učinite neku uslugu. Učinite, pomozite! Vi ste prijatelji iako niste zajedno u poslu.

Ovdje smo stavili samo 1 poziv jer razgovor nije samo poslovni u smislu da pozivate nekog na sastanak i može oduzeti 15 minuta vremena, ako ne i više.

5 ponuda za prijateljstvo: na Facebooku, Instagramu ili Linkedinu. Rasporedite po mrežama na kojima ste aktivniji i gdje imate više pratitelja. Razmotrite profile koje vam nudi algoritam Facebooka, ali i Fb prijatelje vaših sadašnjih Fb prijatelja. Prihvatite ponude za prijateljstvo ukoliko vidite da je osoba OK barem na prvi pogled. Možda ta osoba također radi prospecting kao i vi, ali nema veze, povezujte se sa svima koji nešto rade i trude se.

10 konverzacija s postojećim Fb prijateljima: Ovdje mislimo samo na one prijatelje s kojima smo već „odradili“ pozdravne poruke i saznali čime se bave, kakve su osobe, a time smo ih stavili na popis svojih potencijalnih kupaca ili suradnika odnosno osoba kojima ćete ponuditi da se pridruže u vaš poslovni tim ili da koriste benefite tvrtke u okviru koje djelujete. Ili razmišljate da s tom osobom pokrenete neku zajedničku suradnju u smislu zajedničke promocije, snimanje webinara, otvaranja online platforme za edukacije pa da zajedno podijelite troškove, a svatko za sebe pripremi digitalni program koji se može unovčiti, ili zajedno. Mnoge teme zajedničke su svim profesijama.

Ako ponudu do sada niste napravili, odvažite se i napravite. Pošaljite poruku, npr.: „Pozdrav, draga… Evo vidim da me lajkaš i podržavaš. Također mi se sviđaju i tvoje objave. Možda možemo zajedno napraviti neke dobre stvari. Kao što znaš (ili pretpostavljaš) bavim se jednim poslom. Okupljamo se oko odlične poslovne ideje. Ne znam bi li i tebi to odgovaralo. Ti ćeš donijeti odluku. Ako možeš odvojiti nešto vremena pa da porazgovaramo na tu temu.“ Ako osoba pristane, možete napraviti idući korak: spojiti se u zakazano vrijeme na Fb video pozivu gdje ćete ukratko prenijeti informaciju o čemu se radi. Uvesti je u grupe koje se bave tom temom ako osoba pristane na to uz naputak da nema nikakvih obaveza. Neka ovaj razgovor bude dijalog – nemojte ugurati mnoštvo informacija.

Napravite skriptu ovog razgovora. U nekoliko rečenica zainteresirajte osobu: npr. Korištenjem posebne povlaštene kartice za gorivo možeš dobivati novac, a ako ovu informaciju preneseš svima koje znaš i koji voze auto i oni počnu koristiti benefite za sebe – dobit ćeš dodatni novac. Ako i oni učine isto – dobit ćeš novac na točenje goriva od svih njihovih prijatelja pa čak i od ljudi koje uopće ne poznaješ niti je potrebno da ih poznaješ. Ne čini li ti se to sjajno?

Ili: Znam da brineš o svome zdravlju, a i o zdravlju svoje djece. Možeš preventivno uz povoljnu kupovinu za razliku od ljekarni preko web shopa jednostavno naručiti proizvod za sebe i obitelj. Povoljnije je jer si član kluba koji to omogućuje. Sve bez članarine. A dodatno možeš i zaraditi, ako informaciju o ovom web shopu proslijediš drugima. Pa kad drugi kupuju dobar prirodan proizvod za sebe, dobivaš proviziju od tvrtke. Kako ti se čini da na elegantan način bez teškog fizičkog rada dođeš do svakodnevnih dodatnih prihoda?

Ako je osoba i dalje zainteresirana, šaljete joj video koji je pripremila vaša tvrtka (ili vi ili vaš instruktor/sponzor) i dogovarate odmah idući sastanak. Ako ste vješti u prezentiranju makar to ne mora biti savršeno, bitno da je što jednostavnije i prirodnije – preko Skype ili Zoom-a kroz slajdove predstavljate poslovanje. Ili šaljete referalni link: to je skraćena prodajna stranica na kojoj su osnovne informacije, a ako se osoba želi učlaniti u klub, odmah ima ponuđen vaš ID broj.

Follow up (praćenje osoba s kojima smo započeli konverzaciju/održavanje odnosa)

Najmanje 5

Nastavite razgovor o poslu sa svima s kojima ste započeli kako biste što prije došli do onog NE ili DA.

Održavajte konverzaciju s postojećim prijateljima na društvenim mrežama. Pratite njihove objave, lajkate. Na svaki lajk koji vam oni daju – uzvratite istim ili čak boljim – komentarom. Oni prijatelji koji su vama zanimljivi, a zbog nekomunikacije Fb algoritam vam ne stavlja na vašu vremensku crtu (zid) njihove objave, ili su negdje duboko na dnu, a vi nemate vremena tako duboko skrolati (kao ni oni za vaše objave) – tada pogledajte u vašem word dokumentu popis Fb prijatelja (ili nekih drugih društvenih mreža) i izravno otiđite na njihov profil, lajkajte, komentirajte ili pošaljite poruku u Inbox: pozdrav, pitanje kako je, link na neku dobru i korisnu objavu.

Nagrada

Odaberite samo jedno od ovoga

Pojedite tu čokoladu. Zadrijemajte uz TV. Spavajte. Skitajte se. Odgodite teške kućanske poslove. Poigrajte se. Čitajte laku literaturu. Pogledajte glupi, ali veseli film, ma i horor ako vas to opušta. Odaberite jedan dan u tjednu u kojemu apsolutno ništa nećete raditi na poslovnom planu – nagradite sebe za trud i svladavanje otpora samome sebi jer odradili ste brojke koje ste si postavili u planu aktivnosti.

 

Kazna

Nije potrebno, ali napravite samopogled. Ne šamarajte se, ali priznajte si da ste vi odgovorni za svoj uspjeh, ali i neuspjeh. Osvijestite i to da je trenutni neuspjeh, ili nezadovoljavajući uspjeh – samo faza kroz koju prolazite. Ne ide sve odjednom.

Ali zapišite što vas je omelo, koje su to bile okolnosti koje su vam onemogućile da radite na svom boljem financijskom ili zdravstvenom životu. Ako se te okolnosti ponavljaju mnogo dana u mjesecu, vrijeme je da poradite na temi delegiranja poslova, onom važnom „ne“ svemu i svima koji vam i nehotice oduzimaju vrijeme i energiju. Napišite obavijest: NE ULAZI – SNIMA SE.

 

Osvijestite svoje vlastito ponašanje prema sebi: ugodne navike koje vas okupiraju i bez kojih ne možete, ali vam u konačnici priječe poslovni ili osobni razvoj. To može biti zabava na Facebooku, pretjerano gledanje videa na YouTube, pretjerano čitanje knjiga, čak i pretjerano učenje bez primjene. Destruktivni osjećaji: sumnja da nećete nikada uspjeti, sumnja da niste sposobni učiniti velike stvari, imati velik uspješan tim, sumnja da neće uspjeti vaši suradnici, sumnja da poslovna ideja ili tvrtka neće zaživjeti punim plućima. Negativne emocije koje slabe tijelo, oduzimaju energiju također. To su impulsi puni toksina i osjeti ih svaka stanica. Kradljivci vremena, energije i naših snova… oprez s njima!

Zaključak: Idemo zajedno svaki dan ovo napraviti. Ako bude koja brojka manja, nema veze. Bitno je da dane ne preskačemo. Svaki dan – makar samo jedna osoba treba saznati za vašu poslovnu ideju ili proizvod. To je onaj minimum bez kojega nikada nećemo postići uspjeh.

Facebook komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *