KAKO SNIMITI VIDEO

KAKO SE ODVAŽITI NA SNIMANJE VIDEA

Zašto snimati video?

Video je najmoćniji alat danas u svijetu marketinga, ali koristi se i za privatne potrebe, a pohrana snimke na primjer na YouTube kanalu jeste besplatna i neograničena. Nove generacije uglavnom ne vole čitati, vole instant, vole vizualni doživljaj i uvijek će radije posegnuti za gledanjem videa ili filma negoli za knjigom.

Video u promociji

Video možete koristiti u promociji svoga rada, rada nekog drugog (za proviziju), proizvoda, usluge, ali i samoga sebe. Imajte na umu da svi kupujemo od onih tko nam se sviđa, na osnovi osjećaja koji nam je osoba potaknula i zbog kojega se odlučujemo za kupovinu.

Putem videa ne mora vam uvijek biti cilj da promovirate i prodajete proizvod već to može biti način kako da zarađujete, npr. od YouTube-a na temelju dužine gledanosti pojedinog videa na kojemu se čak vi niti ne morate pojavljivati niti vaš kanal mora nositi vaše ime. Ako je gledanost manja, opet možete doći do određenog rejtinga povećanjem broja vaših pretplatnika.

Vlastiti brend

Ne morate biti savršeni, lijepi, poslovno uspješni, posebno pametni pa da se tek onda odlučite za snimanje videa gdje se vi pojavljujete i govorite. Imajte na umu da „uvijek netko gleda“ i da će vas početi pratiti „uvijek netko“. Kako se budete razvijali kao osoba i na ležerniji i zanimljiviji način predstavljali sebe (i svoj proizvod, svoj rad), tako će se postepeno dopunjavati i vaša publika. Vremenom ćete svladati razne tehnike rada na internetu, a ako je potrebno dodatno ćete se educirati, a edukacije na internetu iz svih mogućih oblasti doista ima mnogo i besplatno.

Ustrajnost i strpljivost

Nemojte se obeshrabriti ako je gledanost po videu 1 pregled, 5 pregleda, 10 pregleda. Ne žalostite se ako imate negativan komentar. I negativan komentar bolji je za algoritam gledanosti nego nikakav komentar. Budite ustrajni. Kako razvijate svoje vještine, a time i svoje poslovanje, rezultati će biti na svim poljima sve bolji i bolji.

Dogodit će se još jedna stvar: istraživanje i pronalaženje tema o kojima ćete snimati video, postat će vam toliko zanimljivo i nemojte se iznenaditi da se zaljubite u sebe, svoj izgled, svoj glas, u tu svoju hrabrost koju ste stekli, u samopouzdanje koje je sve veće i veće.

Oprema za snimanje

Za početak ne trebate posebne mikrofone i kamere. Sve imate u pametnom telefonu ili na laptopu.

Ipak, ako želite da je vaš glas melodiozniji i bez šumova sa strane ili iz samog računala, preporučujem USB mikrofon za računalo. Vrlo sam zadovoljna, ali i moji slušatelji s mikrofonom Marantz. Vidi web shop:

Promotivna cijena: 585 HRK

Ukoliko radite snimanje putem mobilnog telefona, preporučljivo je kupiti stolni stalak kako snimka u ruci ne bi treperila i kako vas kamera ne bi snimala odozdo. A tu su i selfie stickovi (štapovi) koji imaju ugrađen prekidač za pokretanje i zaustavljanje snimke.

 Kako započeti?

Prvi video uživo snimite u prethodno otvorenoj vašoj privatnoj Facebook grupi. Vježbajte do mile volje kako biste se navikli na svoj izgled i glas. Podešavajte svoj razmak u odnosu na kameru naročito ako smatrate da imate neki nedostatak za koji ne biste željeli da bude odmah vidljiv u prvom planu. Sigurno da ste samokritični. Uvidjet ćete da se puno mrštite, i kada podesite svoju energiju na osmijeh, bit ćete iznenađeni kako se vaše lice preobrazilo i sjaji, djeluje mnogo ljepše.

Osim snimanja na Facebooku, što je najlakše, otvorite i svoj YouTube kanal. Podesite snimanje na Privatno. Nitko neće vidjeti vašu snimku.

Live prijenos (prijenos uživo) najviše vole sve platforme i takve snimke dosežu najveći broj gledatelja.

Video možete snimati na mobilnom telefonu uživo, ili prethodno pa ga naknadno s dodatnim uređivanjem (obrezivanje, tekst, emotikoni) možete lansirati na Instagram, Tiktok i ostale platforme.

Kombinacija s unaprijed uređenim filmom

Video možete snimiti preko Zoom komunikacijske platforme. Ovdje možete odrediti kada započinje snimanje i kada završava. Uvodno možete početi snimati i sebe, a u nastavku gledateljima dijeliti svoj ekran ako imate unaprijed pripremljene slajdove u PowerPointu. Ili podijeliti bilo koji ekran s vaših windows aplikacija i materijala.

Kada želite završiti snimanje, odaberete opciju „Stop recording“. S napuštanjem sastanka „End of All“, program automatski sprema snimku na vaše računalo (ako imate free verziju), ili u oblak kao dodatna mogućnost ako imate plaćenu verziju zoom softvera.

Video možete snimati preko drugih računalnih video alata. Microsoft Office ima ugrađenu mogućnost za snimanje. Kao i Snimač zvuka. Pod opcijom Start, ukucajte „Snimač…“ pa ćete vidjeti što će vam vaše računalo ponuditi.

Softveri za uređenje videa

Osim Vimea i još mnoštvo drugih softvera za snimanje i uređivanje video materijala, što sve možete naći na Internetu kada proguglate, za početak nije potrebno da kupujete plaćene verzije softvera. Kada vam vaše poslovanje bude donosilo prihod i kada bude potrebe za naprednijim verzijama softvera kako bi podržavali vaše rastuće poslovanje, onda nije problem koristiti plaćene verzije.

Movie Maker je jednostavan i besplatan alat za oblikovanje video materijala. Snimku s mobitela ili računala ubacite u softver i uređujete, dodajte glazbu, svoj glas, izravno snimate svoj glas i još mnoštvo korisnih dodataka da vaš video izgleda poput malog filma.

Snimanje profesionalnom kamerom

Za prebacivanje snimaka s profesionalne kamere na računalo možete koristiti softver Play Memories Home. Snimku obrezujete i uređujete u Movie Makeru. Ove su snimke daleko bolje kvalitete i zvuka nego kada snimate preko računala ili mobilnog uređaja.

Dodatna tehnička poboljšanja

Odgovarajuće osvjetljenje koje postižete s dvije lampe, jedna sa svake strane. Potražite u trgovini lampe za snimanje kamerom jer one imaju blagu svjetlost gdje će i vaš odraz bolje izgledati.

Ne snimajte se odozdo, niti odozgo. Ako kupujete novo računalo, pripazite nije li kamera ugrađena s donje strane, odmah iznad tipkovnice. Nije pogodna za snimanje jer vas snima odozdo.

Nastojte da snimke gdje je važan vaš glas budu snimljene u tišini, bez dodatne buke. Snimajte u prirodi, ali opet da ne bude uz prometnu cestu. Ne snimajte po vjetrovitom vremenu.

Ukoliko se želite pozabaviti dodatnim uređivanjem snimke gdje izravno niste vi snimljeni i vaš govor, a opet da ima prateći tekst koji ćete snimiti, ili glazbu, postupite na način da u Movie Makeru isključite potpuno na opciji Video zvuk. Potom dodate glazbu. Ona može biti u pozadini, smanjite je da ne bude preglasna niti agresivna. Pazite da ne koristite glazbu zaštićenu autorskim pravima. Mnogo besplatne glazbe imate na YouTube pod Bibliotekom. Spremite (Download) na svoje računalo pa ćete uvijek imati glazbu za vaš video. Video može biti i slijed slika, pa stoga pazite i na autorska prava slika. Ili koristite svoje vlastite slike.

Uz glazbu u pozadini, na opciji mikrofona u Movie Makeru možete snimiti izravno svoj glas. Ili glas posebno snimiti na zasebnoj Microsoft aplikaciji koju najvjerojatnije već imate na računalu: Snimač zvuka. Kada snimite glas (MP3) gdje je datoteka automatski spremljena na vaše računalo, preko Movie Makera prenosite na željeno mjesto u vašem videu.

Video snimke (MP4) i audio snimke (MP3) možete obrezati na početku i na kraju. Ukoliko želite obrezati nešto iz sredine, koristite opciju: Edit – Trim tool. Video će se na određenom mjestu gdje postavite okomitu liniju prepoloviti. Kada okomitu liniju pokrenete zaustavljate je do onog mjesta od kojega želite da počne nastavak videa.

Cilj snimanja videa

Morate znati svrhu i krajnji cilj zašto snimate video. Naravno, to je za promociju vas i vašeg rada ovisno o kojoj temi se radi. Preporuka jeste da ne miješate teme već da se usredotočite na dvije, tri koje su povezane.

Ako ste coach ili trener, preporuka je da vaš blog ili video-materijali ne budu tehničke prirode kao što su: Kako da snimim video-igru, ili Kako da postavim koder na YouTube i sl. Držite se samo svoje struke i svoga brenda.

Ako se bavite visokoplaćenim programima edukacije, na vašim platformama ne bi trebali biti tečajevi za početnike.

Ali ipak, vi ste sada početnik i dobro je raditi promociju i edukaciji za početnike. Kako i vi budete napredovali sa svojim znanjima, nivo vaše edukacije drugih bit će sve veći i veći.

Ako se bavite ozbiljnim poslom, ozbiljnim brendiranjem, kao što je npr. konzultant, coach, onda nema mjesta šalama i glupostima koje snimate. Uvijek budite profesionalni. Makar ćete kod mene, u mojim materijalima vidjeti i jednu dječju, neodraslu notu i znam da je prisutna, jer sam to ja, prikazujem sebe na prirodan način. Doista, nikad nisam potpuno odrasla iako sam često zabrinuta, a djeca to ne bi trebala biti. Ali zasigurno da neću snimiti video gdje pokazujem noge u mini suknji u nekoj izazovnoj pozi, makar ni to ne bih trebala skrivati jer imam dobre noge, ali ne barem u pozi koja ima dvosmisleno značenje, a ozbiljno se bavim coaching poslom.

Još nešto važno: – nikad ne snimajte video ako ste neraspoloženi i neuredni!

Za početak, dobro je imati skriptu, natuknice koje si prethodno pripremite kako bi vaš nastup bio usmjeren na ono što želite reći, što preciznije i jednostavnije. Natuknice možete prilijepiti blizu kamere, ili jednostavno baciti pokoji pogled na bilježnicu ispred sebe. Ili tablet s tekstom, ili otvoren dodatni prozor na računalu s bilješkama. I najveći govornici imaju bilješke i nije sramota. Nastojte da se ne navikavate na kompletno čitanje teksta, kako biste brže napredovali u slobodnom govoru uz minimalne bilješke.

Treba li video biti kratak ili dug, ovisno o temi. Bolje je jednu temu rasporediti na serijal, po epizodama. Na taj način imat ćete veću šansu za gledanost i zaustavljanje publike na svome sadržaju.

Skripta za snimanje videa kod promocije

1 – Tko sam ja i čime se bavim

2 – Jeste li imali izazov…

3 – I ja sam isto tako…

4 – Evo što sam napravila da to promijenim

5 – Ovo su rezultati (ili rezultati koje očekujem)

6 – Novi svijet u odnosu na stari svijet – sve se promijenilo

7 – Ovo je rješenje (korak po korak, uputstvo)

8 – Najčešće greške koje ljudi rade

9 – Poziv na akciju: kliknite, lajkate, otiđite na… preuzmite… prijavite se na webinar…

Trebam li najaviti svoj live?

Ako ste početnik i plašite se prvog nastupa, nemojte ništa najavljivati jer ćete biti suviše nervozni.

Kasnije, najava videa i podsjećanje na njega sve dok ne počnete snimati, preporučljivo je. Ovime postižete veću gledanost, a to vam i jeste cilj. Tijekom snimanja videa, animirajte publiku pitanjima koje ubacujete svakih 5 minuta:

– Koristi li vam ovaj video? Napišite DA ako koristi?

– Lajkajte ako vam se sviđa ovaj video, da znam da ste tu, da vas mogu pozdraviti.

– Ako vam se sviđa ovaj video, podijelite…

– Napišite 5 ako vam ovaj video koristi…

– Napišite odakle dolazite…

Na ovaj način potičete komentare. Ljudi automatski reagiraju na komandu. Što više komentara tijekom live prijenosa, vaš će se video vidjeti na više profila odnosno na profilima prijatelja od ljudi koji upravo sada gledaju vaš live.

Važna napomena

Uvijek budite svoji. Tehnike često i nisu toliko bitne koliko vaš entuzijazam i energija kojom zračite pa čak i preko interneta. Podsjetimo se, energije nemaju prepreka niti tehničkih niti daljinskih.

Share marketing

Vi ste sada u share marketingu. To znači da dijelite iskreno svoja znanja, iskustva i korisne informacije. Pomažete drugima. Vi kroz svoje materijale educirate druge, pripremate i filtrirate svoju publiku, svoje potencijalne klijente. To nazivamo i atrakcionim marketingom, marketingom privlačenja. Izravno reklamiranje danas više nije trend jer ljudi traže dodatni sadržaj i uglavnom ne vole reklame.

Postajete majstor postupno. Činit će vam se da samo gubite vrijeme, snimate, trudite se, a nitko ništa. Ali nakon godine dana, čak dvije, počet ćete dobivati poruke u Inbox od vaših pratitelja od prije dvije ili tri godine.

Naša publika zapravo i ne zna što konkretno želi. Potaknite u njima želju za nečim što si nisu sami znali poželjeti. Kreirajte svoj jedinstveni proizvod ili kroz svoju priču promovirajte poslovnu priliku.

Primjer prethodno snimljenog videa na zoom-u i postavljanje na YouTube:

Primjer live snimke u Facebook grupi ŽIVOT U PROTOKU (FLOW)

Zarađujte na svojoj priči!

Puno uspjeha vam želim, i samo hrabro! I zabavljajte se, zabavljajte…..

Facebook komentari
Categories: Edukacija, Motivacija Tags: Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *