KRONIČNI STRES

VRLO OZBILJNO TREBAMO PRISTUPITI SVOJOJ SVAKODNEVNOJ NAPETOSTI

Stres je mehanizam našega tijela koji je potreban da bi u određenoj situaciji što lakše i bolje svladavali neku situaciju. Stres je poznat i u životinja kada napadnute dolaze u stanje stresa, bježe, sakrivaju se, a kada opasnost prođe, one, zajedno sa svojim stadom, nastavljaju pasti travu kao da se nije ništa dogodilo. One se obnavljaju i regeneriraju sve do idućeg stresa, i tako u krug.

Potrebno je razlikovati stres u normalnoj razini i simptome koji ukazuju da se stres pretvara u kronično stanje.

Što se događa u stanju stresa?

Mozak dobiva informaciju kroz misli, ali i kroz vanjske podražaje, da je tijelo pred aktivnošću koja zahtijeva dodatnu snagu i usredotočenost. Mozak potom šalje informaciju nadbubrežnim žlijezdama da počinju lučiti hormone stresa, adrenalin i kortizol. Tijelo dobiva pojačanu snagu, napetost, uzbuđenje i sposobno je za predstojeće psihofizičke napore.

Sve je to u redu i ta je razina stresa normalna kako bi mogli svladavati određene situacije, ali kraćeg vremenskog razdoblja. Jer iza toga ima dovoljno vremena za obnovu i regeneraciju.

Međutim, što se događa danas? Mi smo stalno u modu borba-bijeg, a to znači da je lučenje hormona stresa kontinuirano. Nema dovoljno vremena za obnovu tijela.

Kada mozak primi informaciju da je potrebno preusmjeriti tijelo u vrijeme stresa, tada svi ostali sustavi, kao što su: hormonalni, imunološki, reproduktivni, krvožilni, probavni, dio svoje energije moraju preusmjeriti za rad nadbubrežnih žlijezda, a to znači da se do daljnjega njihov rad stavlja u „hladni pogon“. Na ovaj način svi ostali sustavi u tijelu jedva preživljavaju i kada je trajnije stanje stresa, počinju poremećaji u radu organa zato jer oni nemaju dovoljno energije niti hrane za svoj rad.

Kronični stres, poznat pod nazivom „burn out“ (sagorijevanje) svakodnevna je pojava i možemo reći epidemija. Uzročnik je uglavnom svih bolesti, a naročito tzv. autoimunih, vrlo kompleksnih sindroma koji se teško liječe jer su postali kronični.

Kronični stres obuhvaća nas polako i neprimjetno i odnosi milijune života.

Uzroci stresa su različiti i uglavnom svima nama poznati, ali često kažemo da ćemo nešto promijeniti u neko drugo vrijeme, kada budemo imali više vremena, kada djeca odrastu, kada odemo u mirovinu…

Nabrojat ćemo neke uzroke. Ubrzan način života, pretjerana ambicioznost, pretjeran osjećaj dužnosti, osjećaj krivnje i neispunjenosti, poimanje sebe kao profesionalne žrtve, preuzimanje tuđih obaveza ili svih obaveza na sebe, financijske brige i općenito borba sa životom.

U nastavku poslušajte podcast ili pogledajte VIDEO kako prepoznati simptome kada normalna razina stresa prelazi u kronični i kako si pomoći.

Opustite se! Stanite malo! Zastanite malo! Pogledajte nebo!

Mir.

Facebook komentari
Categories: Zdravlje, Život Tags: Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *