Kako se predstavljate?

U ovoj epizodi držat ćemo se jedne praktične teme: Kako vaš životopis treba izgledati i kako na razgovoru za posao.

Inače, jako je važno da shvatimo i razumijemo da se svijet oko nas ubrzano mijenja i ako ne radimo na svojim duhovnim, mentalnim, a time uključujemo i tjelesne sposobnosti – naći ćemo se u problemima, naročito psihičkim. Danas je za razliku od prethodnih vremena – neophodno učiti o životu, o nama kao ljudskim bićima i ne prepuštati sve slučaju i okolnostima. Da bismo se mogli nositi sa svim nedaćama, a one prate svaki ljudski život – potrebno je ojačati duh, kontrolirati i usmjeravati um i jako paziti na svoje fizičko tijelo.

AUDIO VERZIJA

Kada se kandidiramo za neko radno mjesto, treba imati na umu da je životopis vrlo važan dokument. Ako otvaramo svoju djelatnost, naše predstavljanje također je potrebno sročiti privlačno i profesionalno. I jedno i drugo treba biti autentično, istinito, s naglaskom na prednosti, a nedostatnosti obući u namjeru daljnjeg učenja i napredovanja, u viziju i misiju.

Što vas može motivirati da počnete vrlo aktivno razmišljati o promjeni poslodavca, pa čak i profesije? Vi znate najbolje što vas smeta u sadašnjoj poziciji i kako se osjećate svako jutro radnoga dana ili kako se osjećate nedjeljom uvečer kad se pripremate za ponedjeljak ili čak cijeli predstojeći radni tjedan.

Vi najbolje znate kolika je vaša čežnja za slobodom ili barem nešto dužim godišnjim odmorom, ili da ga iskoristite u jednom neprekinutom intervalu, pa čak u vrijeme kada vam to najviše odgovara, ili obiteljska situacija to zahtijeva. Na primjer, imate školsku djecu i ne možete biti s obitelji ujesen na moru ili nekoj drugoj lokaciji dok traju školski dani.

Vi najbolje znate kako se osjećate u radnoj sobi ili na nekom bučnom radnom mjestu. Vi najbolje znate kako se osjećate s kolegom ili kolegicom koji s vama dijele radni prostor koji je sve manji i manji. Vi najbolje znate kako se osjećate kao član tima koji se mora prilagoditi zajedničkom cilju ili kao mjesto troška u specifikaciji troškova radne snage. Vi najbolje znate koliko snažno doživljavate kritike šefa ili njegove nerealne zahtjeve.

Upitajte se ili bolje rečeno, osvijestite, koliko radnih mjesta odrađujete na svome radnom mjestu, to jest koliko je radnika u vama. Upitajte se radite li posao u skladu sa svojom kvalifikacijom i jeste li plaćeni u skladu s učinkom koji proizvodite. Upitajte se traži li se uopće vaša struka ne samo u ovom poduzeću nego općenito na tržištu rada. Upitajte se jeste li spremni ulagati u svoja znanja i vještine pa čak i na vlastiti trošak kako biste ostali učinkoviti i bolje kotirali u svome zvanju.

A ono što je najvažnije: upitajte se je li posao koji radite usklađen s vašom dušom. Pa čak je li taj posao usklađen s kozmičkim zakonom dobrote. Ako radite u duhanskoj industriji ili industriji za izradu oružja, nalazite se u jednom mračnom i tamnom prostoru, navlačite karmu koja se može uplesti u vaš život ili živote vaših potomaka, a netko kaže ako ne već u ovom životu, onda to može biti u nekim od vaših budućih života. Ako vjerujete u reinkarnaciju ili nešto tome slično, upitajte se koliko ste odgovorni prema sebi, svome zdravlju, ali i obitelji, bez obzira što vas sada dobro plaćaju i što je posao posao i to nema veze s vama i s vašim privatnim životom. Sve dok sudjelujete u onome što nije dobro za čovječanstvo, pristajete biti osoba koja radi protivno humanosti iako konkretno u svome poslu, čini vam se, nikome ne radite zlo, jer ispunjavate neke formulare, programirate programe npr. za uredsko poslovanje, pa što u tome ima opasnoga i štetnoga!

Ako ste daktilograf, obratite pažnju na tekstove koje ispisujete, jer njih utiskujete u sveopću memoriju ne samo čovječanstva nego i kozmosa, u globalno energetsko polje. Možda će vam se sve ovo činiti bez veze, smiješno, ali ipak… otvorite makar dijelić uma ili srčanog osjećaja koji će filtrirati ponude koje ćete razmatrati kada odlučite kandidirati se za određeni posao ili poziciju, ili kada odlučite otvoriti neku svoju djelatnost.

Mnogo ljudi čeka stečaj, da firma propadne pa da se tek onda okrenu prema poslovnim prilikama. Možda čekate prodaju kompanije drugom vlasniku i nadate se otpremnini ili povlaštenim dionicama. Nešto kalkulirate ili vas je strah uopće pomisliti o budućnosti. Ili ste u zrelijem dobu i čekate mirovinu ništa ne poduzimajući. Ne treba naglašavati da od mirovine nećete moći kvalitetno i mirno živjeti koliko god svoje potrebe stavljali na minimum. Treba znati da starije životno doba traži dodatnu skrb i njegu, ako ništa drugo vitamine ili kvalitetniju prehranu kako bi se što duže održali u optimalnom zdravlju. A tek lijekovi! Zdravstveno osiguranje više ih ne pokriva 100% u najvećem broju slučajeva. Pogotovo ako vas farmaceutska industrija koja radi to s namjerom i ucjenom pa čak i prema vašem liječniku, navuče na ovisnost o nekom lijeku kojega morate uzimati do kraja života, jer to je cilj ove industrije koja ne liječi holistički već samo suzbija simptome, a bolest i dalje ostaje ili prelazi na neki drugi dio tijela jer je na ovom prvom potisnuta. Ali ne i izliječena.

Osim toga, nije rijetka situacija da umirovljeni roditelj još uvijek mora pomagati svome djetetu jer ono nije u mogućnosti da se brine o svojoj egzistenciji iz raznih razloga, a uzrok je i sveopće osiromašivanje širokog sloja stanovništva u korist bogaćenja pojedinca ili korporacija.

Ipak, s realnošću se što prije trebamo suočiti i ne idealizirati stvari koje nisu niti ikada mogu biti idealne. Bit ćemo tada mudriji, učinkovitiji i na vrijeme donositi potrebne odluke.

Važno je ne boraviti u kući straha, u tom našem tijelu i umu koje odbija prihvatiti činjenice, ili nas muči raznim scenarijima, a to i te kako može narušiti zdravlje. Idemo vidjeti kako već sada, dok nam je još donekle dobro, kako da se pripremimo i održimo u svijetu zaposleništva.

Ako smatrate da još nije vrijeme za promjenom posla ili pozicije, ono što trebate činiti je sljedeće:

– educirajte se svaki dan kroz posao koji radite ili iz izvora koji su vam dostupni

– prihvaćajte ponudu poslodavca za svaku edukaciju koju vam nudi besplatno

– razmislite o tome je li neophodno i koliko će vam koristiti još jedan fakultet ili viša škola koja traži odricanje i vrijeme, i traži li se uopće na tržištu rada, naročito ako kroz opće školovanje ne stječete specijalistička znanja

– odaberite jednu usku specijalnost u svome zvanju i tešite je do savršenstva, npr. specijalizirajte se za jedan programski jezik ili se usavršite za izradu pita od jabuka

– obavezno se usavršavajte u jednom stranom jeziku, engleski ili njemački. Ukoliko imate želju raditi u zakonodavstvu EU, učite francuski jezik!

– ponudite svome poslodavcu da educirate nove ili postojeće radnike jer ćete na taj način steći ugled, kondiciju održavanja znanja, a time dolaze i ideje za unapređenje postojećih poslovnih procesa. Time si otvarate mogućost napredovanja, ali i novu stavku prednosti u vašem životopisu za eventualno novog poslodavca

– razmislite da se preselite u neko drugo mjesto gdje vam se nudi lijep posao; sastavite kombinaciju s obitelji. Možda će i vašem bračnom partneru biti omogućen prijelaz na nešto novo, možda čak jednostavnije i manje zahtjevno za ista primanja.

– uvijek imajte spreman životopis jer će vam trebati za promaknuće ili za novu poslovnu priliku izvan poduzeća u kojemu sada radite

– životopis je potreban i u slučaju kada otvarate poduzeće i tražite partnere i klijente. On će biti u nešto drugačijem obliku nego životopis za klasično zaposlenje.

Što treba sadržavati vaš životopis kao zaposlenika?

Naobrazba i kvalifikacije

Navedite školu, fakultet, obrazovnu ustanovu za specijalizaciju koju ste pohađali, i razdoblje. Navodite od najsvježijeg datuma prema nazad.

Iskustvo

U obrnutom kronološkom redoslijedu navedite gdje ste bili zaposleni i na kojim pozicijama. Naglasite iskustvo koje ste stekli, naročito ako je ono potrebno u poslu za koji se kandidirate.

Preporuke

Kad god mijenjate poduzeće, zamolite šefa da vam sastavi preporuku za dalje, ili je vi sastavite i neka on potpiše. Ako ste bili u dobrim odnosima sa svojim šefovima, nijedan neće odbiti vašu zamolbu. To ne mora biti samo šef već i kolege od utjecaja s kojima ste radili, voditelj projektnog tima ili voditelj kadrovske službe. To može biti i profesor kod kojega ste polagali ispit ili sudjelovali u nekom akademskom projektu. Vidite koliko je važno biti mudar u odnosu s autoritetima i zadržati dobre odnose!

Fotografija

Dodajte najbolju fotografiju koju imate novijeg datuma.

Naziv radnog mjesta za koji se prijavljujete

Kadrovska služba može voditi postupak zapošljavanja za više radnih mjesta. Istaknite mjesto za koje se kandidirate kako bi razvrstavanje zamolbi išlo brže i jednostavnije, da ne biste slučajno bili isključeni zbog formalnih uvjeta, npr. zaključeno je zaprimanje zamolbi, a vi se nalazite u pogrešnoj grupi. U manjim poduzećima to ne mora biti problem, ali velike korporacije strogo se drže formalnog postupka.

Navedite zašto bi poslodavac trebao uzeti vaš životopis u uži izbor

Naglasite iskustvo i u čemu bi poslodavac imao koristi od vas. Ukoliko nemate potrebno iskustvo, a zadovoljavate formalne uvjete, ili imate neka druga iskustva, naglasite da ste spremni dalje učiti i usavršavati se u skladu s potrebama poslodavca.

Upoznajte se što detaljnije s djelatnošću kompanije

Kada vam je jasno čime se kompanija bavi, kakvu ima viziju i misiju, tada ćete prilagoditi svoj životopis i pripremiti se za intervju na pravilan način i povećati šansu da uđete u još uži izbor. Najčešće pitanje koje poslodavac postavlja jeste: Zašto bi upravo vas primili? – Smislite unaprijed odgovor na ovo učestalo pitanje. Nije ludo čak i ponuditi poslodavcu da osmisli novo radno mjesto upravo za vas, u skladu s vašim specifičnim znanjima ako ih imate. Uvijek se usredotočite na ono što vi možete dati, a ne na pomisao ima li slobodnog mjesta za vas.

Složite se s probnim rokom ili volontiranjem

Možete čak ponuditi probni rok i omogućiti poslodavcu da vas bez nekih posebnih obaveza iskuša. Ukoliko to pravni propisi omogućuju, a važno vam je i radi stjecanja znanja i iskustva, ali i otvaranja mogućnosti da vas poslodavac zaposli, ponudite poslodavcu volontiranje. To ne znači da ćete prestati tražiti i neki drugi posao u međuvremenu. Kažete da je glupo raditi besplatno? Znajte, da je još gluplje raditi potplaćeni posao 40 godina. Dakle, kod volontiranja bitno je da nađete posao vaših snova, na kojemu biste htjeli ostati, u struci koju volite i gdje možete napredovati, a ne u nekoj vrsti odnosa gdje nemate koristi.

Neka poduzeća rade testiranje na način da dobijete neki zadatak, da osmislite idejno rješenje. Možete i bez toga započeti pisati projekt i dati ga na uvid poslodavcu koji se nije dosjetio da može doći do prijedloga rješenja za njegove probleme u nekom specifičnom dijelu poslovanja. Uvijek se usredotočite na to koliko poslodavac ima koristi od tog rješenja u financijskom smislu, a ne koliko će nešo biti lakše raditi. Poslovne ljude zanima profit, zarada u što kraćem roku, a ne olakšavanje rada zaposlenika. Ne naglašavajte da će biti manji troškovi za toliko i toliko nego naglašavajte prihod da će biti veći za toliko i toliko.

Ostali podaci                                        

Nije potrebno navoditi obiteljski status, opisivati vaše životne i financijske poteškoće, moliti i preklinjati. Držite do sebe! Zadržite stav kako će potencijalni poslodavac izgubiti priliku za dobrog radnika ukoliko vas ne zaposli. Vi ste dobra prilika za poslodavca jer ste spremni dati svoja znanja i iskustva, svoje životno vrijeme i dobru volju za napredak poduzeća kao cjeline. A plaća nikad nije prevelika za ono što pružate pa stoga niste nikome ništa dužni!

Ako vas poslodavac upita koju plaću očekujete, možete reći ovako: – Onoliku kolika je primjerena na tržištu rada za taj posao. – A koliko je to, po vašem mišljenju? – upitat će poslodavac. Odgovorite: – Ne manje od ….. , tada navedite iznos koji je nešto veći od vaših sadašnjih prihoda, ali ne veći od prosjeka kojega dobivaju zaposlenici u toj struci. Ali, ako imate neke izuzete sposobnosti i bogato iskustvo, odvažite se tražiti više.

Možete odgovoriti protupitanjem: – A koliko ste vi spremni dati za moj rad na tom radnom mjestu ako uzmete u obzir moje kvalifikacije i iskustvo?

Ono što može čak više govoriti nego vaš životopis o vama jeste vaš profil na društvenim mrežama. Uredite profil na način da opisuje autentičnu, ozbiljnu, ali i radosnu osobu. Prikazujte vrijednosti koje zastupate i koje čine vaš život u slobodno vrijeme: obitelj, šetnja prirodom, ljubav prema životinjama, duhovni razvoj (ne religija). Na profilu nije mjesto neumjesnim šalama ili kritiziranju bilo čega i bilo koga. Vaš profil i ljudi s kojima ste sklopili prijateljstvo, makar virtualno, govori o vama i više nego što ste toga svjesni. Ali uvijek budite iskreni i ne predstavljajte se lažno. Kada niste raspoloženi, tada ne objavljujte ništa. Nemojte dijeliti tuđe nekorisne sadržaje ili lošu glazbu s YouTubea, virtualne besmislene igre ili videa teoretičara zavjere. Neka sadržaj bude šarolik, vi ga stvarajte, pomno i sa smislom, a ne da bude dosadan ili iritirajuć (stalno hrana, stalno vaša mačka ili pas ili reklamiranje nekog proizvoda).

Korekcija životopisa

Osim što životopis treba biti stalno ažuriran, možda niste vješti u sastavljanju ovako važnih dokumenata jer životopis mora imati nešto drugačije što će privuži pažnju onoga koji svrstava iz mora životopisa one koji formalno zadovoljavaju u zasebnu grupu koja se naziva „uži odabir“.

Životopis možete dati na provjeru gramatičkih grešaka, ali i nekome tko se razumije u sastavaljanje biografija.

Za više uputa kako pronaći svoj idealni posao, pronađite poveznicu za edukativnu platformu. Tečaj je besplatan i možete materijale preuzati na svoje računalo. Ako želite nekome proslijediti temu, tada proslijedite link, a ne pojedinačni materijal. Sve informacije imate na web stranici: http://www.rajnabanovac.com

Sretne okolnosti će se posložiti tek onda kada krenemo u učinkovito i duhovno djelovanje, a to znači s dobrom namjerom i povjerenjem, ali i željom da u našoj viziji bude nešto dobroga i za druge. Možda je to vaš budući kolega s kojim ćete razviti jedno predivno prijateljstvo ili vaš budući partner/partnerica s kojim ćete ostvariti svoj obiteljski san. Možda će vaš budući posao biti samo odskočna daska za nova profesionalna iskustva ili ideja da ostvarite upravo onaj način prihodovanja koji je u potpunosti usklađen s vašom dušom. Jer raditi posao koji volimo i biti u radnoj sredini koja je poticajna, jedan je od najbitnijih segmenata našega života od kojih ovisi naša unutrašnja sreća, duševni mir, ali i financijska sigurnost.

Hrabro i sretno u traženju vašega novoga posla, ili u traženju povišice, zašto ne! – želi vam Rajna Banovac

Facebook komentari
Categories: Edukacija, Posao, Život Tags: Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *